Nagyvilág

Megelőzi Obamát kihívója

Mitt Romney (mitt romney, florida, )
Mitt Romney (mitt romney, florida, )

Mitt Romney leendő republikánus elnökjelölt csapatának immár három egymást követő hónapban sikerült megelőznie Barack Obama stábját a kampányadomány-gyűjtésben - jelentették kedden az amerikai lapok.

Amíg Romneynak és a Republikánus Nemzeti Bizottságnak a hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint júliusban 101,3 millió dollárt, addig Obamának és a Demokrata Nemzeti Bizottságnak mintegy 75 milliót sikerült összegyűjtenie. Egy hónappal ezelőtt a republikánusok 106, a demokraták 71 millió dollárt perselyeztek össze.

A The New York Times szerint mivel Obama tavaly és az év első hónapjaiban több adományt szerzett, mint Romney, az elnök csapatának a választásig hátralévő mintegy 90 napban nem kell minden áron arra koncentrálnia, hogy a kampánypénzek begyűjtése terén legyőzze riválisát, mert úgy tűnik, hogy sikerül majd összeszednie az eredeti célként kitűzött 750 millió dollárt.

Az elnök ugyanakkor június végéig 400 milliót fektetett be a terepen folytatott korteskedésbe, a kampány műszaki felszerelésébe és televíziós hirdetésekbe, ezért az összegyűjtött kampánypénzek terén eddig mutatkozott előnye szertefoszlott. A republikánusok az elmúlt két hónap bevétel-növekedése nyomán nyitottak meg országszerte 250 irodát, hogy megkezdjék ledolgozni az Obama-csapatnak a terepmunkában elért előnyét.

A republikánusok áprilisban 800 millió dollárban határozták meg azt a summát, amelyet a hivatalos kampánycélokra kívánnak gyűjteni. Emellett a formailag független, de a republikánus jelöltet támogató “super PAC”-ek (politikai szuper-akcióbizottságok), amelyek korlátlanul fogadhatnak pénzadományokat, a finanszírozás terén jelentősen jobban állnak, mint a hasonló demokrata szervezetek.

A The Washington Post úgy értesült, hogy a republikánusokat pártoló “független” csoportok júniusban 9:1 arányban többet költöttek televíziós reklámra, mint a hasonló demokrata szerveződések. Amíg a két vezető, Romneyt támogató super PAC bankszámláján júniusban 53 millió dollár volt, addig az Obamát támogató akcióbizottságén alig 3 millió.

“Ne tévedjünk: túl fognak költekezni bennünket!” – idézte a The New York Times a demokrata stáb egyik illetékesét.

A The Washington Post szerint a nyilvánosságra hozott kampányfinanszírozási adatokból az derül ki, hogy sohasem látott intenzitású adománygyűjtés folyik, ami megváltoztatta az elnökválasztási küzdelem hagyományos jellegét. A lap rámutatott, hogy július folyamán mindkét rivális többször találkozott donorok szűk elitcsoportjaival, mint a választók szélesebb tömegeivel.

Egyébként mind Obama, mind Romney elutasította, hogy részesüljön a szövetségi választási alapokból a pártjaik néhány héten belül megtartandó, hivatalos jelöltállító országos konvenciója után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik