Közélet

Azonosították a Szíriában elrabolt magyarokat

sziria-lazadas(210x140)(2).jpg (szíria, lázadás, fegyveres)
sziria-lazadas(210x140)(2).jpg (szíria, lázadás, fegyveres)

Új, részletesebb és részben pontosított jelentést küldött a Miniszterelnökségnek a Szíriában hétfőn elrabolt három magyar állampolgárral kapcsolatban Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója.

Hétfő délelőtt 9-11 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek állítottak meg egy gépkocsit, majd annak utasait – 3 magyar és három szír állampolgárt – elrabolták. A három középkorú, 40 év körüli magyar férfit a Terrorelhárítási Központ azonosította.

Kiderült, hogy mindhárman rendőrök voltak korábban; a rendőrség különböző szakmai területén teljesítettek szolgálatot. Aktív rendőrként egyikőjük foglalkozott kutyakiképzéssel. Mindhárman évekkel ezelőtt leszereltek, a rendelkezésre álló adatok alapján 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban hagyták el a szervezetet.

A Terrorelhárítási Központ jelenleg két, egymással párhuzamosan futó szíriai emberrablási ügyben végez felderítést. A válságstáb munkája, a külföldi partnerszervekkel való kapcsolattartás és a Külügyminisztériummal történő együttműködés folyamatosan zajlik – közölték a Miniszterelnökségnél.

Mint a közleményükben írták, a magyar hatóságok – az Alaptörvénybe foglalt kötelezettségüknek megfelelően – minden lehetőséget kihasználva dolgoznak a két ügy megoldásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik