Nagyvilág

Heller: Orbán saját magának is hazudik

heller ágnes (heller ágnes, )
heller ágnes (heller ágnes, )

Az Orbán-kormány első két évét összegezte az osztrák közszolgálati televízió (ORF) hétfő éjféli híradójában. A műsor vendége volt Heller Ágnes filozófus, aki szerint ma Magyarországon a kormányéval ellentétes véleményeket összeesküvésként értelmezi a hatalom.

A Fidesz átszínezte a minisztériumokat és a kulturális intézményeket, ellenőrzése alá vonta a demokratikus intézményeket, a médiát pedig rövid pórázra fogta a médiatörvénnyel. Így összegezte az Orbán-kormány első két évi tevékenységét az ORF budapesti tudósítója az osztrák csatorna hétfő éjféli híradójában. A műsorban elhangzó riportban Lengyel László politológus úgy vélekedett, Orbán Viktor egyedüli célja egy saját politikai rendszer kiépítése és az intézmények függetlenségének felszámolása volt, s mindez sikerült is neki.

Eddig egyedül az Európai Bizottság tudta Orbánt térdre kényszeríteni, megakadályozva, hogy a miniszterelnök a jegybanktörvény módosításával magához ragadja a nemzeti bank ellenőrzését – zárta riportját az ORF tudósítója.

A bejátszás után az éjféli híradó vendége volt Heller Ágnes. A filozófus szerint a politikában nem az igazság vagy a hazugság kérdése a fő, ugyanis hazugság Ausztriában és Magyarországon is van. “A fő kérdés az, hogy szabadon megmondhatjuk-e a hazugságról, hogy hazugság (…), mégpedig elegendő számú médiában ahhoz, hogy az embereknek tudomására jusson.” Ausztriával ellentétben Magyarországon nem ez a helyzet – vélekedett Heller. Mint mondta, a magyar miniszterelnök esetében nem beszélne hazugságról, mert szerinte Orbán Viktor “magának is hazudik, és azt mondja, amit hisz”.

Az igazság “az, ahogyan a tényeket értelmezzük, és az mindig különböző”. A fő kérdés, hogy tiszteletben tartjuk-e a másik véleményét. Magyarországon jelenleg a kormányéval ellentétes véleményt összeesküvésként, gonoszként, ellenségesként határozzák meg – vélekedett Heller Ágnes.

Az ORF riportja a magyar filozófussal itt található meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik