Belföld

Heller Ágnes szerint napóleoni módon kormányozzák Magyarországot

A filozófus a Der Standardnak beszélt az utóbbi másfél évben kialakult helyzetről.

Bonapartizmus, III. Napóleon kormányzásához hasonló helyzet alakult ki Magyarországon az elmúlt másfél évben – mondta Heller Ágnes filozófus egy osztrák lap szombati számában megjelent interjúban.

Mint azt a Der Standard című liberális napilapnak kifejtette, egy autoriter kormányformára gondol, amelynek célja a centralizálás és a hatalom egy kézben való koncentrálása. III. Napóleont is a szavazatok kétharmadával választották meg Franciaországban, mielőtt feloszlatta a parlamentet – tette hozzá. Magyarországon nincs szükség a parlament feloszlatására, mert az ellenzék egészen kicsi, így egyáltalán nincsen ellensúlya a kormányon lévőknek – mondta.

Heller Ágnes úgy látja, hogy Csurka Istvánnak a budapesti Új Színház intendánsává történt kinevezésével a Fidesz engedményt tett a Jobbiknak. Kijelentette, továbbra is úgy vélekedik, hogy a Fidesz nem antiszemita és nem rasszista párt. “A szélsőjobboldali Jobbik ezzel szemben mindkettő” – mondta. Az elmúlt hónapokban versengés alakult ki a szavazatokért a két párt között – mondta. A jelek szerint a Fidesz szavazókat veszít a Jobbik javára, “éppen, mert ennek a pártnak rasszista jelszavai vannak” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik