Nagyvilág

Ma elküldhetik államfőjüket a románok

Traian Basescu  (traian basescu, )
Traian Basescu  (traian basescu, )

Népszavazást tartanak Romániában Traian Basescu elnök leváltásáról. Az államfőt a parlament már felfüggesztette tisztségéből, arra hivatkozva, hogy súlyosan megsértette az alkotmányt. Öt éve még megúszott egy hasonló népszavazást. Most várhatóan el fogják küldeni.

Reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol egészen este 11 óráig dönthetnek a választópolgárok arról, hogy leváltsák-e az államfőt. A népszavazást azután tartják, hogy július 6-án, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) kezdeményezésére a parlament felfüggesztette Basescut hivatalából, arra hivatkozva, hogy az államfő súlyosan megsértette az alkotmányt, bár az alkotmánybíróság nem adott egyértelmű választ arra, hogy Basescu valóban vétkes-e az alaptörvény megsértésében.

A román törvények szerint a felfüggesztést követően népszavazást kell tartani az államfő leváltásáról, így a választók dönthetik el, hogy Basescu hivatalában maradhat-e vagy sem. A választóknak arra a kérdésre kell válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy egyetértenek-e Basescu leváltásával.

A népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a választók több mint fele leadja voksát. A román belügyminiszter közlése szerint ez 9146 258 választót jelent. Öt évvel ezelőtt 8.135.272 választó vett részt a Basescu leváltásáról szervezett népszavazáson, amelyet akkor fölényesen megnyert. Most azonban teljesen más a belpolitikai helyzet.

Az államfő népszerűsége látványosan csökkent 2010 óta, amikor Románia kemény megszorító intézkedések meghozatalára kényszerült. Ezért a vasárnapi referendumon – a felmérések szerint – nem lesz kérdéses, hogy többségben lesznek a Basescu leváltására leadott szavazatok. Így a referendum igazi tétje és egyben “ismeretlenje” az, hogy érvényes lesz-e a népszavazás vagy sem.

Ennek megfelelően Basescu, és egykori pártja, a Demokrata Liberális Párt úgy határozott, hogy híveiket távolmaradásra szólítják fel. Szerintük az USL “államcsínyt” akar végrehajtani, és valamennyi kormányzati intézményt, valamint az igazságszolgáltatást is “maga alá akarja gyűrni”, hogy megszerezze a “totális ellenőrzést” az állami intézmények felett.

Basescu leváltását nyíltan támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociál-liberális Szövetség (USL). A romániai magyar politikai pártok álláspontjai különböznek egymástól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdítja választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik