Nagyvilág

Băsescu nem jó elnök, de nem sértett alkotmányt

Nem teljesítette „maximális hatékonysággal és igényességgel" az állam hatalmi ágai közötti, valamint az állam és a társadalom közötti közvetítői szerepét a román elnök, de az alkotmánybíróság szerint maradhat.

Nem adott egyértelmű választ a román alkotmánybíróság pénteken arra a kérdésre, hogy Traian Băsescu elnök megsértette-e az alkotmányt – derült ki abból a véleményezésből, amelyet az alkotmánybíróság pénteken tett közzé honlapján.

Az alkotmánybíróságnak a kormányzó Szociálliberális Szövetségnek (USL) a Băsescu felfüggesztésére irányuló indítványát kellett véleményeznie, amely nem kötelező érvényű, így a parlament ettől függetlenül is megszavazhatja pénteken a felfüggesztést. A taláros testület elmarasztalta három pontban az államfőt, de a kormánypártok által megfogalmazott vádak többségében vétlennek tartja az elnököt.

Az alkotmánybírák szerint „lehet úgy értelmezni”, mint a miniszterelnök hatáskörének csökkentésére irányuló kísérletet azt, hogy Băsescu bizonyos gazdasági és szociális jellegű kormányzati döntéseket kezdeményezett, még mielőtt a kabinet elfogadta volna ezeket. Hozzáteszik, hogy az államfő e döntések nyomán kifejtett álláspontja nem sorolható a politikai jellegű állásfoglalások közé, amihez joga van.

Az alkotmánybíróság megállapította azt is, hogy Băsescu nem teljesítette „maximális hatékonysággal és igényességgel” az állam hatalmi ágai közötti, valamint az állam és a társadalom közötti közvetítői szerepét.     
Az alkotmánybírák tettek még egy elmarasztaló megfogalmazást, miszerint „helytelenítik” Băsescunak azokat a megnyilvánulásait, amelyekben „sértő” megjegyzésekkel illette a különböző hatóságok tevékenységét.

Legutóbb 2007-ben kellett hasonló véleményezést adnia az alkotmánybíróságnak az államfő leváltásáról. Akkor is Băsescu felfüggesztésének kérdésében kellett állást foglalniuk az alkotmánybíráknak. A talárosok akkori álláspontja sokkal egyértelműbb volt, hiszen a dokumentum végén kijelentették egy összegző végkövetkeztetésben, hogy a Băsescu ellen felhozott vádak nem olyan természetűek, amelyek indokolttá tehetik felfüggesztését. A mostani véleményezés végén nem szerepel ehhez hasonló, egyértelmű következtetés.

A román pártok saját politikai álláspontjuknak megfelelően értelmezik a mostani alkotmánybírósági véleményezést: míg a kezdeményező USL szerint az alkotmánybíróság is megerősítette, hogy indokolt az államfő felfüggesztése, az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) szerint a talárosok álláspontja Băsescunak kedvez.
Az USL egyebek között azzal vádolja az államfőt, hogy kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét, állandó társadalmi feszültséget provokált, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, és megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.