Nagyvilág

Elsöprik a románok államfőjüket

Basescu leváltás (traian basescu, )
Basescu leváltás (traian basescu, )

A román állampolgárok több mint kétharmada Traian Băsescu leváltása mellett fog szavazni a vasárnapi referendumon – derült ki egy felméréséből.

A Realitatea román hírtelevízió megrendelésére készült felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz a felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazáson. A részvételi arány azért fontos, mert a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább fele plusz egy fő megjelenik az urnák előtt.

A megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Băsescu leváltása mellett fog szavazni , és csaknem 28 százaléka válaszolta azt, hogy az államfő leváltása ellen fog voksolni. A felmérés hibahatára 2,9 százalék.

A Băsescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) kedden döntött úgy, hogy bojkottálja a népszavazást, és arra buzdítja a szavazókat, hogy ne vegyenek részt a referendumon. Băsescu is ugyanezt javasolja támogatóinak, ezért arra számítanak, hogy a részvétel nem éri majd el az 50 százalékot.

A román államfőt július elején függesztette fel tisztségéből a román parlament, és egyben kiírta a leváltásáról döntő népszavazást, július 29-ére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik