Nagyvilág

Átaludta a bombázást a Szíriában rekedt magyar kisfiú

Egyre hevesebb harcok dúlnak a szíriai Aleppóban, ahol egy magyar család ragadt. Már vadászgépeket is bevetett az Asszad-hadsereg, folyamatos a fegyverropogás. A kétéves gyermek szülei most bizakodóak, úgy tudják, a külügy egyre inkább hajlk rá, hogy a szír férfinak megadja a vízumot, és a család kimenekülhet végre a pokolból.

Immár egy háború közepén él a szíriai Aleppóban ragadt magyar család. Benkő Dóra kétéves gyermekével és szír élettársával lakik a város északi részén. A magyar nő júniusban azért utazott ki Szíriába, hogy vízumot szerezhessenek szír élettársának a magyar beutazáshoz. A Külügyminisztérium kétszer is visszautasította a vízumkérelmet, de most úgy tűnik,  enyhült a szigor, talán az Aleppóban uralkodó egyre apokaliktikusabb viszonyok miatt is.

Káosz, fegyverropogás és sikolyok

A városban uralkodó állapotokat jellemzi, hogy míg egyes politikai vonatkozású intézmények épületeit nagy erőkkel védik az Asszadhoz hű katonák, addig a város többi részén már feltűntek a lázadó fegyveresek, szerdán elfoglaltak egy rendőrőrsöt, és felgyújtottak több tankot is. A magyar család lakhelyének közelében egy laktanya van, ami szintén teljesen körül van zárva. Benkő Dóra lapunknak elmondta, a közvetlen környékükön még nem láttak lázadókat. Előző nap viszont a polgárháborús helyzethez képest még többé-kevésbé nyugodt belvárosból hazafelé tartva a tőlük délnyugatra eső területeken már láttak a felkelőkhöz tartozó fegyvereseket, akik „Allahú Akbar” (Allah az egyetlen) kiáltással vonultak.

A polgárháború természetesen nem csak különböző egyenruhák és eltérő zászlók képében jelentkezik. A közelben lévő parkban, ahová azelőtt sétálni jártak, most a külvárosból és a peremterületekről menekült emberek alszanak rögtönzött sátrakban. A magyar nő szerint Aleppó déli részéről egyre erősebben hallatszanak át hozzájuk északra a háború megkülönböztethetetlen hangjai. A CNN legújabb hírei is alátámasztják Benkőék információit, bár Dóra nem tudott arról az aleppói rendőrőrsről, amit a hírek szerint tegnap foglaltak el és gyújtottak fel a lázadó erők. A Dóra által is említett sátrakban élő emberek vélhetően azoknak a kiürült Aleppó környéki falvaknak a lakói, akik a CNN szerint a napokban hagyták el otthonaikat.

Kedd éjszaka hat bombarobbanást számoltak össze Benkőék, melyeket mindannyiszor sikoltozás követett. A sötétben nehéz volt összerakni, hogy a sikolyokat közvetlen sérülések okozták vagy csak az ijedtség váltotta ki, s az is nehezen állapítható meg, milyen távolságban találtak célba a bombák. „Az éjszakák borzalmasak, csak fekszünk és várjuk a bombákat” – írta le a környéken uralkodó állapotokat a magyar nő.

„A legnagyobb bombázást átaludta a kicsi”

Benkő Dóra igazolta a CNN-nek azt a korábbi értesülését is, mely szerint vadászgépek is részt vettek a harcokban, legalábbis hallani mindenképpen lehetett őket. Az amerikai hírcsatorna szerint a város több negyedét is bombázták a gépek. A harci zajok éjjel és nappal is jelentkeznek, legtöbbször géppisztolysorozatok formájában, de többször hallottak robbanásokat is. „Éjszaka mindig sokkal idegesebbek vagyunk. Csodák csodájára viszont az eddigi legnagyobb bombázást a kicsi egyszerűen átaludta” – számol be a kétéves kisgyermeknek a háborúra adott reakcióiról Benkő. Elmondása szerint szír élettársával közös gyermekük nem sokat érzékel még a körülötte folyó pusztításból.

Az élelmiszerek és a mindennapi élethez szükséges termékek beszerzése egyre nehezebb, de egyelőre megoldható. „Félnek az emberek, szinte senki nincs az utcán nappal, ezért a boltok közül is alig egy-kettő van nyitva, és azokban is a többszörösére nőttek az árak. A gázpalackok ára, melyek a fűtésre és főzésre szolgáló egyetlen lehetőséget biztosítják, tízszeresére nőtt” – meséli Benkő Dóra.

Csak rögös út vezet kifelé

A kétéves gyermek édesanyja ugyanakkor jó hírekkel is tudott szolgálni. Ügyvédjük szerint a magyar hatóságok és a bevándorlási hivatal is egyre több hajlandóságot mutatnak az együttműködésre, és hamarosan kiderül, hogy Mohamad (Dóra élettársa) megkaphatja-e a magyarországi beutazáshoz szükséges vízumot, ha elutazik Damaszkuszba. Ez az út azonban a jelenlegi körülmények között is igen veszélyes, ezért biztosan kell tudniuk, mire számíthatnak. Ha sikerül megszerezni a vízumot, még akkor is hátravan egy szintén igen kockázatos utazás a szír–török határhoz, ahol remélhetőleg át tudnak jutni Törökországba, majd onnan továbbutazni Budapestre.

Aleppó fontos gazdasági központ, ezért pályáznak rá a lázadók, akik folyamatosan nyomulnak előre. A város nemcsak az ország egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán fekszik, hanem az Asszad-rezsim egyik fellegvárának is számít, ezért mindkét félnek sorsdöntő a birtoklása. Benkőék ugyanakkor arról is értesültek, hogy a kormány Damaszkuszból irányított át erőket Aleppóba, sőt azok bizonyos források szerint már meg is érkeztek, így elhúzódó harcokra lehet számítani. Az Asszad-rezsim külügyminisztériumának szóvivője néhány napja még vegyi fegyverek bevetését is kilátásba helyezte „külső támadás” esetére. Eközben tovább folynak a harcok országszerte. Szerdán több mint 129 ember, köztük 10 gyermek haláláról számolt be egy szíriai szervezet (Local Coordination Committees of Syria). Ebből 22 haláleset Aleppóban történt. Hivatalosan eddig több mint 16 ezer ember halt meg a konfliktus során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik