Nagyvilág

Pofont kapott a Moody’stól Németország

moodys-weblap (moody's, )
moodys-weblap (moody's, )

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Németország kormánykötvény-osztályzatának kilátását a Moody's. Az indok az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetele, a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett rizikója és más valutauniós tagállamok külső megsegítésének növekvő kockázata.

A Moody’s hétfő éjjel Londonban jelentette be döntését. A nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

Németország mellett Hollandia és Luxemburg ugyancsak elköszönhetett “Aaa” szintű besorolásától, és kénytelen a negatív kilátásokkal szembenézni.

A Moody’s a lépéshez fűzött elemzésében az elsődleges indokok között kiemelte, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai keretek között egyre bizonytalanabbá válik az euróövezeti adósságválság kimenetele, emellett növekszik annak a valószínűsége, hogy Görögország távozik az euróövezetből, és a mostani kilátásrontástól érintett országok mind fogékonyabbak az ebből eredő kockázatokra.

A Moody’s szerint még ha sikerül is elkerülni Görögország kiesését az euróövezetből, egyre valószínűbb, hogy más valutauniós tagállamok – főleg Spanyolország és Olaszország – nagyobb mértékű kollektív megsegítésére is szükség lesz. Ha az euróövezetet jelenlegi formájában fenn akarják tartani, akkor e kollektív segítség terhei várhatóan a magas besorolású eurógazdaságokra nehezednek majd a legnagyobb súllyal, mivel ezek az országok lennének képesek leginkább a költségek elviselésére.

A Moody’s véleménye szerint Görögország kiesése a valutaunióból az euró egészére is érdemi fenyegetést jelentene, ugyanis ez sokkhatások láncolatát indítaná el az euróövezeti pénzügyi szektorban, amit csak “nagyon magas költségekkel” lehetne kordában tartani.

Ha ez nem sikerülne, annak következménye a valutaunió fokozatos lebomlása lenne – áll a hitelminősítő londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik