Üzleti tippek

Közösködés nélkül elszállhat az euró és a forint is

Múlt héten kétéves mélypontra süllyedt az euró a dollárral szemben, így kiemelt figyelem övezi az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői találkozóját.

A piaci feszültség nemcsak az euró–dollár keresztárfolyamban, hanem a kötvényaukciókon is érezhető. Ezt mutatja, hogy a hat hónapos német államkötvények hozama hétfőn negatívba fordult át, vagyis aki ma vesz ilyen papírt, az fél év múlva kevesebbet kap vissza. Soós Róbert, az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője szerint a kockázatkerülést jelzi, hogy például az ultrakonzervatív befektetők kis mértékben, de így is bevásároltak a biztonságosnak tartott német papírokból.

A piaci szereplőkben az uniós találkozó mellett kizárólag a spanyol jó hír tartja a lelket. Eszerint Spanyolország egy év haladékot kapott, és elég, ha csak 2013-ra szorítja 3 százalék alá az államháztartási hiányt.

A csúcstalálkozó legfontosabb témái leginkább a bankszektorra vonatkoznak. Kulcskérdésnek számít, hogy mikor állhat fel a közös bankfelügyelet, valamint az is, hogy az új mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) rendszerén keresztül lehet-e államkötvényeket venni, és finanszírozhatóak-e a pénzintézetek. A befektetők konkrét lépéseket várnak a tárcavezetőktől. Ezek hiányában a szakértő szerint az euró–dollár keresztárfolyamban az 1,21-es szint sem elképzelhetetlen, és az euró mélyrepülése szokás szerint a forintpiacot is magával rántaná – vázolta a borúsabb forgatókönyvet az elemző.

Kíváncsi a részletekre? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik