Nagyvilág

Egykori guantanamói fogvatartott robbantott Bulgáriában

Pakisztánban vették őrizetbe irreguláris fegyveres erők tagjaként és Guantanamón tartották fogva. A biztonsági kamerák rögzítették a merénylő mozgását. Felvételek készültek a robbantás utáni pillanatokról is.

Mehdi Ghezali 33 éves algériai származású svéd állampolgár robbantott fel tegnap délután a bulgáriai Burgaszban egy izraeli turistákkal teli buszt . A robbantásban eddig a merénylőn kívül 6 ember halt meg, de többen súlyos állapotban, néhányan kómában vannak. Izraeli nyomozók és orvosok érkeztek a helyszínre.

Feltételezések szerint a detonáció előtt már körülbelül egy órával a helyszínen tartózkodott az a férfi, akit a bolgár hatóságok a szerdai burgaszi terrormerénylet elkövetésével gyanúsítanak, s akinek mozgását rögzítették a biztonsági kamerák.Egy hamis amerikai jogosítványt találtak nála.

A Novinite bolgár hírügynökség jelentése szerint a repülőtéren működő biztonsági kamerák felvételein egy sportosan öltözött, hosszú hajú férfi látható. A férfi hátizsákkal járkált, és rövidnadrágot viselt, úgy volt öltözve, mint egy egyszerű turista. Legalább egy órán keresztül bolyongott a reptéri váróban, amíg az izraeli turisták megérkeztek a rájuk várakozó buszhoz. A legújabb hírek szerint a merénylő betette a csomagot a busz csomagtartójába, ekkor történt a robbanás, melynek erejétől a két szomszédos, szintén izraelieket szállító busz is kigyulladt. Nem lehet kizárni, hogy a férfi nem is akart öngyilkos merénylőként meghalni, csak hiba csúszott a gépezetbe és korábban bekövetkezett a detonáció. A hírügynökség szerint a robbanás után az ő holttestén voltak a legsúlyosabb sebesülések. Mindebből a hatóságok arra következtettek, hogy az izraeli turistákat szállító autóbusz elleni, robbantásos merényletet a szóban forgó férfi követhette el. A robbantás utáni pillantokban készült felvételen jól látszik, hogy a rendfenntartó erők körében is teljes a zavarodottság.

Bolgár forrásunk szerint izraeli turisták minden évben nagy számban érkeznek a bolgár tengerpartra, főleg a két évvel ezelőtti flottila-incidens óta, mely után a korábban preferált török turista célpontok kiestek a kínálatból. “Nyáron két hónapig szinte tele vannak a bolgár strandok izraeli turistákkal. A reptéren buszok veszik fel őket és szállítják a szállodákhoz” – mondta forrásunk.

A merényletért az izraeli miniszterelnök a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezetet és az azt pénzelő iráni rezsimet tette felelőssé. Az izraeli titkosszolgálatok már januárban figyelmeztették a bolgár hatóságokat egy várható támadásra. A Hezbollah részvételét valószínűsíti, hogy a támadás napján volt éppen 18 éve, hogy a terrorszervezet felrobbantotta a Buenos Aires-i zsidó kulturális központot, megölt 85 embert, köztük gyerekeket és megsebesített legalább háromszázat.

A merényletben heten haltak meg. Öten a helyszínen, ketten a kórházba szállítás közben. A halottak között van öt izraeli, a bolgár buszsofőr és az öngyilkos merénylő. Összesen 37 ember sebesült meg – 31 izraeli -, közülük hárman életveszélyes állapotban vannak.

A burgaszi repülőteret már újra megnyitották. A nemzetközi repülőterek őrzését megerősítették Csehországban, különösen az Izraelbe tartó járatokat ellenőrzik szigorúan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik