Nagyvilág

Izrael szakértők vizsgálják a buszmerényletet

Törvényszéki szakértőket és orvosokat küldött Izrael Bulgáriába, hogy segítse a nyomozást és a sérültek gyógyulását burgaszi autóbuszos merénylet után. A sebesültek között legalább 31 izraeli állampolgár van.

Szerdán kora este egy izraeli charter járat utasai ellen követtek el robbantásos merényletet a Fekete-tenger partján fekvő bolgár város repülőterének parkolójában. A zsidó állam külön repülőgépet indított Burgaszba, hogy hazahozza azokat a sérülteket a 32-ből, akik szállítható állapotban vannak.

Iránnak tulajdonítják

Benjámin Netanjahu kormányfő Iránt tette felelőssé a történtekért. “Izrael erőteljes választ fog adni az iráni terrorra” – hangsúlyozta. Avigdor Liberman külügyminiszter állítja, közvetlenül vagy közvetve az iráni Forradalmi Gárda állhat a merénylet mögött. A Forradalmi Gárda a keményvonalas iráni elnökhöz, Mahmúd Ahmadinezsádhoz közelálló elitalakulat.

Irán egyelőre nem reagált az izraeli vádakra.

Az elmúlt hónapokban több országban is merényletet kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. Izrael Iránt vádolta a robbantások, illetve merényletkísérletek kitervelésével.

Izraeli sérültek, halottak

A megsebesült 32 emberből legalább 31 izraeli állampolgár, és utóbbiak közül háromnak az állapota súlyos. A hat halálos áldozat azonosítása még nem fejeződött be. A 28 könnyebb sebesültet burgaszi kórházba szállították, a három súlyos sérültet pedig Szófiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik