Nagyvilág

Csatáry már évek óta nem kanadai

demonstráció-csatáry (ingyenes, )
demonstráció-csatáry (ingyenes, )

A kanadai bevándorlási hivatal közleményben erősítette meg, hogy egy Ladislaus Csatary nevű személytől a hatóságok megtévesztése és csalás miatt évekkel ezelőtt megvonták a kanadai állampolgárságot.

A The Canadian Press kanadai hírügynökség által idézett közlemény szerint “felmerült a gyanú, hogy amikor Csatary kérelmezte a bevándorlást Kanadába, hamis információkat szolgáltatott állampolgárságáról, és nem nyújtott információkat a náci megszálló erőkkel való együttműködéséről, amikor a csendőrségnél szolgált, és – szolgálati ideje alatt – részt vett a magyar zsidók ezreinek internálásában és deportálásában koncentrációs táborokba”.

A kanadai lapok szerint Csatary 1955-ben szerezte meg kanadai állampolgárságát, hat évvel az után, hogy Európából a kelet-kanadai Új-Skóciába vándorolt. Egy ideig műkincskereskedőként dolgozott Montrealban. A bevándorlási hivatal közleménye szerint Ladislaus Csataryt 1997 augusztusában megfosztották kanadai állampolgárságától. A kanadai hatóságok közölték, hogy az akkor 82 éves férfi önként távozott az országból, hogy elkerülje a deportálást.

A kanadai igazságügyi minisztérium szóvivője nem kívánt állást foglalni arról, hogy van-e kapcsolat Ladislaus Csatary és aközött a férfi között, aki ellen vizsgálódnak a magyar hatóságok – írják a kanadai lapok.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroffnak, a Wiesenthal-központ jeruzsálemi irodája vezetőjének feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt az 1944 tavaszán Kassán történtek kapcsán, és jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik