Belföld

Civilek újra megtalálták Csatáry Lászlót

auschwitz (auschwitz)
auschwitz (auschwitz)

Egy hétfőre szervezett tüntetésen az egykori kassai gyűjtőtábor parancsnokának letartóztatásáért demonstrálnak. Csatáry előző lakhelyét a jelek szerint elhagyta, de a civilek megtalálták.

Új helyszínre tartanak a Csatáry László letartóztatásáért demonstrálók. Civilek a Facebookon szervezték azt a tüntetést, melynek során hétfőn este fél 6-tól a Simon Wiesenthal Központ által a legkeresettebb náci háborús bűnösök közé sorolt Csatáry László letartóztatásáért tüntetnek összebilincselt kézzel.

Mint kiderült, Csatáry Győri úti otthonát elhagyta, ezért a demonstráció résztvevői a szintén a XII. kerületben található Jagelló utcában tartják meg a rendezvényt. Hétfőn a francia külügyi szóvivő is megszólalt az ügyben. Bernard Valéro szerint a náci bűnök elévülhetetlenek. „Úgy véljük, hogy a náci bűnösöknek, bárhol is tartózkodjanak, a bíróság előtt kell felelniük tetteikért – fogalmazott a szóvivő. – A budapesti főügyész azt közölte, hogy az igazságszolgáltatás már vizsgálja a tényeket. A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel az ügyben.”

Csatáry ellen, aki a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Túlélők vallomásai a parancsnok szadizmusáról számoltak be, aki kutyakorbáccsal verte a deportálásra váró áldozatokat.

A Simon Wiesenthal Központ közleménye szerint Efraim Zuroff Hetényi Gábor ügyésznek adott át bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Csatáry kulcsszerepet játszott körülbelül 300 zsidónak Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkijba történő deportálásában, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A közlemény szerint a találkozón Efraim Zuroff sürgette, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel a vizsgálatot Csatáry ellen.

Zuroff szerint „az újabb bizonyíték tovább erősíti az amúgy is erős gyanút Csatáryval szemben, és megerősíti ragaszkodásunkat ahhoz, hogy felelősségre kell vonni őt bűneiért. Az idő múlása nem halványítja el bűnösségét, és az idős kor nem jelenthet védelmet a holokausztelkövetők számára” – áll a közleményben.

A Simon Wiesenthal Központ a 95 éves Csatáry Lászlót tartja a legkeresettebb háborús bűnösnek az egész világon. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként szerepet játszott mintegy 15 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében is.

A The Sun brit bulvárlap két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált vasárnapi beszámolója szerint a lap oknyomozó riporterei Budapesten felkeresték Csatáryt, aki a riport szerint „kanadai akcentusú angolsággal” indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják.

A magyar ügyészségi nyomozók szerint a brit lap újságírói által az ügyészség részére átadott anyagok nem tartalmaztak új információt a jeruzsálemi Wiesenthal-központ által második világháborús bűncselekmények miatt feljelentett Csatáry ügyében – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

A főügyészség közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nehézségbe ütközik a több mint fél évszázaddal ezelőtti, jelenleg más ország joghatósága alá tartozó területen történt cselekmények nyomozása. A nyomozó ügyészek vizsgálták a hazai és külföldi levéltárakban fellelhető korabeli okirati bizonyítékokat, így az 1945–1946-ban és az 1947–1948-ban keletkezett magyar és csehszlovák büntetőeljárások iratait. A nyomozás fontos részét képezi, hogy felkutassák mindazon, még élő sértetteket, akik a korabeli eseményekről közvetlenül be tudnak számolni. Ez jogsegély keretében történik, miután a sértettek a világ más országaiban élnek.

„A nyomozás során csak az előbb felvetett kérdések megválaszolásával történhet meg a tényállás pontos tisztázása és a további nyomozati cselekmények meghatározása” – áll a Fővárosi Főügyészség közleményében, mely kitér arra is, hogy azok az anyagok, amelyeket a The Sun című brit lapnak a nyomozó ügyészségre múlt héten ellátogató újságírói adtak át, a „fentiekhez képest érdemben új információt nem tartalmaztak”. Jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás Efraim Zuroff feljelentése nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik