Közélet

Újabb bizonyíték a Csatáry-ügyben

auschwitz (auschwitz, )
auschwitz (auschwitz, )

Újabb információval szolgált a háborús bűntettekkel gyanúsított Csatáry László ügyében a magyar ügyészségnek a múlt héten Budapesten Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője - tudatta vasárnapi közleményében a központ.

Csatáry ellen, aki a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A Simon Wiesenthal Központ közleménye szerint Efraim Zuroff Hetényi Gábor ügyésznek adott át bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Csatáry kulcsszerepet játszott körülbelül 300 zsidónak Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkijba történt deportálásában, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A közlemény szerint a találkozón Efraim Zuroff sürgette, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel a vizsgálatot Csatáry ellen.

Zuroff szerint “az újabb bizonyíték tovább erősíti az amúgy is erős gyanút Csatáryval szemben, és megerősíti ragaszkodásunkat ahhoz, hogy felelősségre kell vonni őt bűneiért. Az idő múlása nem halványítja el bűnösségét, és az idős kor nem jelenthet védelmet a holokauszt-elkövetők számára” – áll a közleményben.

A Simon Wiesenthal Központ a 95 éves Csatáry Lászlót tartja a legkeresettebb háborús bűnösnek az egész világon. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként szerepet játszott mintegy 15 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében is.

A The Sun brit bulvárlap két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált vasárnapi beszámolója szerint a lap oknyomozó riporterei Budapesten felkeresték Csatáryt, aki a riport szerint “kanadai akcentusú angolsággal” indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik