Nagyvilág

Áder: a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon

áder-a-siratófalnál (ingyenes, áder jános a siratófalnál)
áder-a-siratófalnál (ingyenes, áder jános a siratófalnál)

A Jeruzsálemben vendégeskedő államfő arra biztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy személyesen is győződjön meg erről.

A köztársasági elnök szerint ő és vendéglátója egyaránt úgy véli, rendezettek a kétoldalú kapcsolatok. A kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, elérte a hatszázmillió dollárt, és az izraeli tőke az ingatlanberuházások mellett a kutatás-fejlesztésben és a high-tech iparágakban is egyre inkább jelen van Magyarországon.

Áder János ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy a kínos ügyeket kerülték a jeruzsálemi megbeszélésen. Így például nem érintették azt, hogy Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író a közelmúltban visszaadta magyar állami kitüntetését, miután az Országgyűlés elnöke, Kövér László is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Nem mellesleg épp emiatt vonták vissza Kövér jeruzsálemi meghívását, és ezért ment helyette Áder János a Wallenberg-emlékkonferenciára. Ugyanakkor a házelnök munkatársai szerint már jóval korábban jelezték, hogy “szervezési okok miatt” nem ő, hanem a köztársasági elnök képviseli majd Magyarországot az eseményen.

Áder János egyébként arra biztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, személyesen győződjön meg arról, hogy a zsidó kultúra a reneszánszát éli Magyarországon, és Simon Peresz izraeli államfőt is budapesti látogatásra hívta meg.

“A holokauszt a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája”

A megbeszélés után a köztársasági elnök kedden ellátogatott a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetbe, ahol tisztelgett a holokauszt áldozatainak emléke előtt. A központban az áldozatok emléklapjait is gyűjtik neveikkel, személyes adataikkal és fényképeikkel azért, hogy ne csak a náci népirtásban elhunytak száma legyen ismert, hanem egyenként is emlékezzenek rájuk. A Jad Vasem listáján a hatmillió holokausztáldozat közül már hozzávetőleg négymillió neve szerepel.

Áder ezt követően az izraeli parlamentben, a Raoul Wallenberg-megemlékezésen arról beszélt, hogy a holokauszt semmi máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája. A száz éve született, a második világháború alatt magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata “ember volt az embertelenségben”, példája azt a reményt élteti, hogy egy embertől is megváltozhat a világ. Wallenberg a szovjet titkosszolgálat börtönében végezte, ami bizonyítja, hogy a totális diktatúrák egyike sem ismer erkölcsi megfontolásokat – tette hozzá.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke – aki korábban visszavonta Kövér László házelnök meghívását a megemlékezésre – beszédében arra intett: nem szabad tűrni az antiszemitizmust, megbocsátani a háborús bűnösöknek és kollaboránsaiknak, akkor sem, ha egyszerű emberek, írók voltak.

A Jobbik hazarendeli az államfőt

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Mirkóczki Ádám kedden felszólította Áder Jánost, hogy szakítsa meg izraeli útját, és „ahogy azt korábban egy pitiáner esetben megtette”, menjen el Pécsre, a meggyilkolt pszichológusnő, Bándy Kata hozzátartozóihoz, és tegye meg mindazt, amit az „állítólagos fantom beszólása után Schweitzer rabbi esetében megtett”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik