Belföld

Bándy-ügy: a Jobbik hazahívná az államfőt

A DK szerint lehetetlen a halálbüntetés visszaállítása, az eddig ismeretlen kisgazdák szerint nem. A Jobbik cigánybűnözést kiáltott, és kiállásra szólította fel az államfőt.

Várható volt, hogy a média kiemelt figyelmével kísért brutális gyilkosság hírére előbb-utóbb a politikai pártok is rácsatlakoznak. Elsőként radikálisabb jobboldali hangok dobták fel újra a halálbüntetés visszaállításának minden hasonló gyilkosságnál előkerülő üzenetét, kedden a baloldal kontrájára is sor került, a szélsőjobbon pedig már a cigánybűnözés a gyilkosság legfontosabb kulcsszava. A legújabb fejlemény, hogy a Jobbik a gyilkosságra hivatkozva a Schewitzer-ügyhöz hasonló kiállásra szólítja fel az éppen diplomáciai úton Izraelben tartózkodó Áder János köztársasági elnököt.

Kisgazdák a halálbüntetés mellett

Az elsők között hétfőn a kormánypárt eddig szinte ismeretlen kisgazda szárnya nyilatkozott meg az ügyben, a halálbüntetés visszaállítása mellett kampányolva. A Turi-Kovács Béla fideszes képviselő vezette Kisgazda Polgári Szövetségpárt közleményében azt írta: „Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyreállítását.”

A kormánypárti felvetéshez a Jobbik is hamarosan csatlakozott. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője hétfőn úgy fogalmazott, álláspontja szerint „a bestiális pécsi gyilkosság ismételten kiváltotta a magyar társadalom döbbenetét, és rávilágított arra a sajnálatos tendenciára, hogy a bűnözők egyre gátlástalanabb és egyre brutálisabb formákat választanak bűnelkövetéseiknél”.

Felidézte, hogy a Jobbik évek óta szorgalmazza a halálbüntetés visszaállítását, s bíznak abban, hogy „mind a kormány-, mind pedig a balliberális ellenzéki pártok a bűnözők jogai helyett végre a törvénytisztelő magyar társadalom védelmét tekintik elsődleges feladatuknak, és a megoldás érdekében hajlandóak az érdemi párbeszédre a Jobbikkal”.

DK: Nem lehet visszaállítani

A jobboldali reakciókra kedden a baloldalról érkezett válasz. A Demokratikus Koalíció közleménye szerint Magyarországon nem lehet visszaállítani a halálbüntetést, hiszen ez ellentétes lenne az Alkotmánybíróság érvényben levő határozatával és az ország nemzetközi kötelezettségeivel.

A DK alelnöke, Niedermüller Péter szerint egy fiatal lány brutális meggyilkolását, tragikus halálát a jobb- és a szélsőjobboldalon egyesek arra használják fel, hogy követeljék a halálbüntetés visszaállítását, és szítsák a cigánysággal szembeni gyűlöletet.

„Bándy Kata halála mindannyiunk mély gyásza. Gyilkosa meg fogja kapni megérdemelt büntetését. A gyász, a fájdalom, a felháborodás és a tehetetlen düh azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy egyetlen ember gyalázatos és elvetemült bűntette miatt aljas indulatokat szítson.”

Hangsúlyozta, Magyarországon nem lehet visszaállítani a halálbüntetést, hiszen ez ellentétes lenne az Alkotmánybíróság érvényben levő határozatával és az ország nemzetközi kötelezettségeivel. A gyilkos roma származása miatt pedig a DK-s politikus szerint senki sem bélyegezheti meg a magyarországi cigányságot.

A Jobbik hazahívná Áder Jánost

A Jobbik részéről Mirkóczki Ádám kedden arra szólította fel az államfőt, hogy „ahogy azt korábban egy pitiáner esetben megtette”, most is menjen el az áldozat hozzátartozóihoz, és tegye meg mindazt, amit az „állítólagos fantom beszólása után Schweitzer rabbi esetében megtett”. (A Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért szóbeli inzultus kapcsán Áder János – aki ezután meglátogatta a főrabbit – az ország polgáraihoz írt nyílt levelében úgy fogalmazott: „Ez az inzultus, bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat.”).

A gyilkosságot a parlamenti képviselő a „cigánybűnözés” megnyilvánulásának bélyegezte, és zéró toleranciát hirdetett az általa etnikai hátterűnek tartott bűnözési forma ellen, majd felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy haladéktalanul szakítsa meg izraeli útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik