Nagyvilág

Botrány a merénylőről készült felvétel miatt

toulouse-i merénylet  (toulouse-i merénylet)
toulouse-i merénylet  (toulouse-i merénylet)

Az áldozatok családja felháborodott amiatt, hogy egy francia televízió közzétette azt a beszélgetést, amelyet a toulouse-i merénylő folytatott a kommandósokkal.

A TF1 televízió közölt részleteket abból a több mint négyórás beszélgetésből, amelyet a rendőrök folytattak Toulouse-ban azzal a fiatalemberrel, aki márciusban több embert megölt, majd elbarikádozta magát egy lakásban.

Az algériai származású Mohamed Merah a felvételen egyebek közt ezt mondja: “Tudom, hogy megölhettek, de vállalom a kockázatot. Egy olyan emberrel álltok szemben, aki nem fél a haláltól”. A merénylő egyáltalán nem tanúsított megbánást amiatt, hogy hét embert megölt Toulouse környékén. A kommandósok végül 32 órás dráma után lelőtték a 23 éves férfit.

A France 24 televízió riportja szerint az áldozatok családtagjai felháborodtak azon, hogy a kereskedelmi csatorna részleteket közölt abból, ahogyan a rendőrök a fiatalemberrel tárgyaltak. Ügyvédjük szerint sérti az áldozatok emlékét, hogy “közzé teszik egy gyilkos hazug és manipulatív mondatait”. Jogi úton próbálják elvenni a TF1 kedvét attól, hogy ilyesmi még egyszer előfordulhasson, és bírósággal akarják kimondatni, hogy a felvétel ne kerülhessen föl az internetre.

A csatorna szerint viszont megfelelően tálalták a történteket, és a bejátszásnak volt hírértéke. Kiderült például, hogy a merénylő mennyire elszántan és hidegvérűen ölt, és az is, hogy az al-Kaidával is kapcsolatot tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik