Nagyvilág

A franciák nem akarnak felesben Európa főnökei lenni

Francois-Hollande-(960x640)(1).jpg (francois hollande, autó, )
Francois-Hollande-(960x640)(1).jpg (francois hollande, autó, )

A németeknek üzent a francia elnök.

„Nem foghatjuk fel kapcsolatunkat úgy, mint valamely direktóriumot, amely egyedül dönt Európa sorsáról. Merkel asszonnyal együtt kötelességünk arra figyelni, hogy közös érdekeink egész Európa számára erőt jelentsenek” – mondta Francois Hollande francia elnök a L’Union című francia napilap szombati számában megjelent interjújában.

Az elnök óvott attól, hogy az Európai Unióban „német–francia direktórium” alakuljon ki, amely dönt a többi tagország sorsáról.

Hollande vasárnap Reimsben találkozik a német kancellárral, ünneplendő a német–francia barátsági szerződés megkötésének ötvenedik évfordulóját. A történelemkönyvekből tudhatjuk: 1962. július 8-án Charles de Gaulle akkori francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár a reimsi székesegyházban közösen részt vett egy „békemisén”. Néhány hónappal később pedig aláírták a német–francia kiengesztelődést megpecsételő Elysée-szerződést.

Nincs kizárás

Hollande a lapinterjúban hangsúlyozta, hogy a német kancellárral egyetértenek abban: a döntésekbe az EU többi tagállamát is be kell vonni. „Egyes országok némelykor úgy érezhetik, hogy kizárják a döntésekből, vagy olyan kompromisszum elfogadására kényszerítik őket, amelyben Párizs és Berlin már előre megállapodott – mondta Hollande. – Kétségkívül semmi sem lehetséges, ha Franciaország és Németország között nincs egyetértés, de minden lépésnél ügyelnünk kell arra, hogy Európa erősebb legyen.”

Hollande, aki május elején a franciaországi elnökválasztáson legyőzte konzervatív ellenfelét, Nicolas Sarkozyt, pénteken a Marianne magazinnak nyilatkozva cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az Európa-politikáról vallott különböző felfogásuk miatt feszült lenne a viszonya Angela Merkellel. „Éppen ellenkezőleg, nagyon jó a viszonyunk” – így fogalmazott.

Mint ismeretes, a június végi brüsszeli EU-csúcstalálkozón Hollande Olaszország és Spanyolország álláspontját támogatva engedményekre kényszerítette a német kancellárt az európai stabilitási alap (ESM) forrásainak felhasználásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik