Nagyvilág

Hibás volt a felborult óceánjáró fekete doboza

costa-concordia(960x640)(1).jpg (costa concordia)
costa-concordia(960x640)(1).jpg (costa concordia)

A januárban szerencsétlenül járt óceánjáró, a Costa Concordia fekete doboza a katasztrófa idején nem működött – írta kedden a Corriere della Sera.

A hajót üzemelő Costa Crociere társaság műszaki igazgatója, Pierfrancesco Ferro a baleset előtt két nappal egy e-mailben panaszkodott a doboz meghibásodásáról. Azt a hajó Savona kikötővárosba történő megérkezésekor kellett volna megjavítani – értesült az újság. A lap szerint az e-mailről április óta tudnak a vizsgálatokat vezető grossetói hatóságok.

A hajót üzemeltető társaság cáfolta, hogy a műszaki adatokat és az útvonallal kapcsolatos adatokat rögzítő fekete doboz hibás lett volna. A társaság elismerte, hogy volt a doboz meghibásodására utaló jelentés, de hangoztatta: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a készülék nem működött.

A hatalmas luxushajó január 13-án ütközött zátonynak Olaszország nyugati, toszkán partjainál, nem messze Giglio szigetétől. A hajón lévő 4229 ember közül 32-en életüket vesztették, köztük egy zenészként ott dolgozó magyar. Két áldozat holttestét még mindig nem találták meg. A házi őrizetben lévő kapitány, továbbá társainak bírósági pere még nem kezdődött el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik