Nagyvilág

Darabokra szedik a Costa Concordiát

costa-concordia (costa concordia, )
costa-concordia (costa concordia, )

Az olaszországi Giglio szigeténél megkezdődött a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró roncsának szétszedése és elszállítása.

Az oldalán fekvő Costa Concordiát először a vízből kiemelkedő részektől szabadítják meg, amelyek akadályozhatnák a további munkát – közölte az óceánjáró elszállításával megbízott Titan Micoperi amerikai-olasz vállalat.

Elsőként a háromszáz méter hosszú, harmincöt méter széles, száztizennégyezer tonnás óceánjáró kéményét szerelik le, utána az antennáit, radarjait és árbocát. A hajó részeit Talamone kikötőjébe szállítják. Kiemelik a fedélzeten levő csúszdás medencét is, amelyet a Giglio szigetén élő gyerekeknek akarnak felajánlani.

Az előmunkálatok a tervek szerint őszre fejeződnek be. Ezt követően emelik fel a hajót, melyet jövő év elején vontatnak el. A Costa Concordia a világ legnagyobb hajója, melyet elsüllyedése után kiemelnek a tengerből.  Egyúttal az óceánjárót meglékelő sziklát is eltávolítják a vízből, az az áldozatokra emlékező emlékmű része lesz.

A toscanai környezetvédelmi hivatal tizenöt naponta ellenőrzi a tengervíz tisztaságát, az eddigi vizsgálatok szerint nem fokozódott a szennyeződés.

A Costa Concordia január 13-án este ütközött sziklának Giglio partjainál. A hajón 4229-en utaztak, a legénység és az utasok közül 32 személy halt meg, köztük egy magyar zenész, míg két áldozat holttestét eddig nem találták meg. A házi őrizetben levő Francesco Schettino kapitánynak, segédtisztjeinek, valamint a Costa Concordia vezetőinek a  bírósági tárgyalása még nem kezdődött el. A hajó fekete doboza tartalmának ismertetése július végére várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik