Nagyvilág

Szépségverseny holokauszt-túlélőknek

A holokauszt borzalmait átvészelő, ma már idős nők számára rendeztekIzraelben szépségversenyt, amelyet a szervezők az élet ünnepléseként méltattak. Mások viszont helytelennek, tán még sértőnek is találták az ötletet.

A péntekre mély érzelmi hullámokat korbácsoló szépségversenyen 14 holokauszttúlélő vonult fel a kifutón Haifa egy zsúfolásig tömött rendezvénycsarnokában. A résztvevők mindegyike felelevenítette röviden a náci üldöztetés idejéről származó emlékeit a közönség előtt.

Az esemény érzékeny húrokat pendített meg Izraelben, sokan úgy vélekedtek, hogy az esemény a második világháború idején a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékének aprópénzre váltása. Mások szerint viszont a verseny jó alkalom volt az idősödő túlélőknek – akik közül többen szegénységbe süllyedve élnek -, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Simon Sabag, a becslések szerint mintegy 200 ezer izraeli holokauszttúlélőből több ezret támogató Helping Hand nevű magánszervezet igazgatója szerint a csütörtökön tartott szépségverseny akkora siker volt, hogy jövőre akár újra megrendezhetik. “Ezer túlélő jött el, mind nagyon élvezték az eseményt. Az embereknek nem feltétlenül kell kerekes székhez kötött idős áldozatok egy csoportjaként tekinteniük a holokauszttúlélőkre” – hangoztatta Sabag.

Colette Avital, az izraeli törvényhozás egykori tagja, az izraeli túlélők hivatalos szervezetének feje ugyanakkor “hátborzongatónak” nevezte a versenyt a helyi sajtóban.

A győztes a romániai születésű 79 éves Hava Hershkovitz lett, akit kék-fehér szalaggal és tiarával avattak szépségkirálynővé. Diadala után úgy fogalmazott, elégtételt vett: megmutatta, hogy a szörnyűségek ellenére, amelyeken családja átment, szépsége és személyisége megmaradt.

“Soha nem szabad megbocsátanunk és elfelednünk, hogy min mentek át ezek az emberek, de úgy vélem, ez nagyon is építő módja annak, hogy megmutassuk, megőrizték szépségüket” – mondta Sabag a versenyről.

Hava Hershkowitz – aki egy Sabag vezette csoport által fenntartott otthonban lakik – családi hétvégét nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik