Nagyvilág

Meggyőzték a holokausztról a román politikust

A leváltott román szóvivőt egy washingtoni múzeum meggyőzte, hogy volt holokauszt Romániában.

Beismerte tévedését Dan Sova, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa, akit holokauszttagadó kijelentése miatt váltottak le márciusban a legnagyobb román ellenzéki párt szóvivői tisztségéből. Sova március elején egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le Jászvásáron a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében pedig román katonák nem vettek részt. Sova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé, és hozzátette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.

A politikus nyilatkozatától elhatárolódott Victor Ponta, a PSD elnöke, aki a kollégáját felmentette a szóvivői tisztségből, és elküldte a washingtoni holokausztmúzeumba, hogy ott győződjön meg a romániai zsidóság szenvedéseiről. Sova internetes blogján most elismerte, hogy tévedett, hiszen – mint írja – a washingtoni múzeumban mintegy 5 millió dokumentum és mikrofilm bizonyítja a romániai holokausztot. “Ezeket tanulmányozva most teljes bizonyossággal elmondhatom, hogy a romániai zsidóságnak óriási tragédiát kellett elszenvednie, ami gyilkosságokban, deportálásokban, vagyonelkobzásokban és zsidóellenes törvényekben nyilvánult meg” – írta blogján Sova, aki a román szenátus tagja.

1941 júniusában Ion Antonescu román tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura parancsot adott arra, hogy Jászvásárt “tisztítsák meg” a zsidóktól. A június 28-án kezdődött pogromnak összesen több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik