Nagyvilág

Holokausztos “poénnal” sokkolta az utasokat

"Üdvözöljük önöket az Auschwitzba induló szerelvényen" – mondta be egy férfi egy belgiumi vonat hangosbeszélőjébe.

A vonat csütörtökön este Namurból Brüsszelbe tartott, amikor a férfi behatolt a hangosító egység fülkéjébe, és franciául előadta közleményét, hozzátéve: “Az összes zsidót megkérjük, hogy szálljanak ki Buchenwaldban” – jelentette az RTBF francia nyelvű rádió. Mire a kalauz a fülkébe szaladt, az már üres volt, így a vasutas csak annyit tudott tenni, hogy elnézést kért az utasoktól a rossz vicc miatt.

Az utasok megerősítették a történteket, amelyekről a belgiumi Belga hírügynökség is beszámolt. A férfit nem sikerült elcsípni.

A belga SNCB vasúttársaság elítélte az antiszemita megnyilvánulást. Egy szóvivő kizárta, hogy a cselekedetet a társaság alkalmazottja követhette volna el. Közölte, hogy vizsgálat indul az ügyben.

Auschwitz-Birkenau (a mai lengyelországi Oswiecim-Brzezinka) és a Weimar közelében fekvő Buchenwald a második világháború alatt megsemmisítő táborok voltak, amelyekben zsidók százezreinek iparszerű legyilkolása zajlott.

Az eset a belga belpolitikában is hullámokat kavart. Viviane Teitelbaum, a brüsszeli parlament liberális képviselője a rádióban annak a véleményének adott hangot, hogy a politikai vitákban bagatellizálják a náci múltat. “Mind gyakrabban lépnek át egy vörös vonalat. Bizonyos felelősség terheli azokat a politikusokat is, akik például Goebbelsszel (a náci rezsim egykori propagandaminiszterével) vagy egykori eseményekkel vonnak párhuzamot… Nem mindenki ismeri a történelmet, és aztán elindul a lavina”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik