Nagyvilág

Megsemmisítették Nyírő József temetési engedélyét

Az erdélyi író nagy vihart kavart újratemetését eredetileg május végén tartották volna, de a romániai hatóságok már akkor felfüggesztették az engedélyt.

A Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, Nyírő József nevére szóló temetkezési engedélyt. Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, a törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik az ezt követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.

Nyírő hamvait az eredeti tervek szerint május 27-én temették volna újra Székelyudvarhelyen. Hargita megye prefektusa azonban az esemény előtti napokban bejelentette, hogy felfüggesztették Nyírő József erdélyi magyar író újratemetési engedélyét, amelyet a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal adott ki.  Emellett közölték, hogy a prefektúra megtámadta az engedélyt a közigazgatási bíróságon.

Szász Jenő, a Nyírő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az MTI-nek elmondta: “Azt szorgalmazzuk, hogy Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást. Ez oldja meg ugyanis az újratemetés jogi helyzetét.” Úgy vélte, a polgármester fellebbezése az időhúzással lenne egyenértékű.

Szász Jenő – aki három cikluson át volt Székelyudvarhely polgármestere – megemlítette, hogy a városházán évente mintegy háromszáz hasonló iratot állítanak ki, és az elmúlt 22 évben egyet sem rontottak el a Nyírő József papírját leszámítva. Szász Jenő úgy vélte, ez a körülmény szándékosságot sejtet: mintha a temetést meg akarták volna akadályozni.

Az esettel kapcsolatban Kövér László kabinetfőnöke az MTI-nek azt mondta, bíznak a román jogállamban és abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya. Veress László felidézte, hogy a Hargita megyei prefektus korábban elismerte: az újratemetés szervezői nem hibáztak, a hibát a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal követte el. A prefektus ezen álláspontját a bíróság is megerősítette – állapította meg.

Kiemelte: a maguk részéről bíznak a román jogállamban, különös tekintettel arra, hogy a hatályos román polgári törvénykönyv 80. szakasza szerint az elhunyt személy megállapítható végakaratát tiszteletben kell tartani. “Ezért is bízunk abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya” – fogalmazott Veress László.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik