Nagyvilág

Halottak csontjaival üzleteltek az orvosok

Illegális szervkereskedelem miatt négy boncolóorvost vettek őrizetbe Ukrajnában. A boncnokok elsősorban emberi csontokra specializálódtak, amelyek implantátumként használhatók fel különböző sebészeti beavatkozásoknál.

A rendelkezésre álló adatok szerint az elhunytakból kipreparált csontokat elsősorban németországi kórházaknak adták el. A feketepiacon egy-egy teljes koponyáért állítólag 32 eurót, egyéb csontokért pedig 12-42 eurót is fizetnek. A beültetésre alkalmas darabokat elsősorban csontpótlásra, illetve arcsebészeti vagy egyéb plasztikai beavatkozások során hasznosítják a rendkívül drága, nemesfémből készült implantátumok helyett.

Az őrizetbe vett ukrán orvosok tagadják a törvénysértést. Szerintük a hozzátartozók minden egyes alkalommal hozzájárultak az átültetésre alkalmas szervek eltávolításához. A megrendelőkkel pedig szabályos adásvételi szerződést kötöttek.

A rokonok azonban nem tudhattak erről, ugyanis az erre vonatkozó beleegyezési nyilatkozat egy hangyányi méretű záradékban volt elrejtve a boncolási hozzájárulás végén, amire senki sem figyelmeztette őket. Az ügyben eljáró hatóság bűnvádi feljelentést tett a csontozó orvosok ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik