Nagyvilág

Vádat emeltek a “török Frankenstein” ellen

A férfi és izraeli társa törvénytelen veseátültetéseket bonyolított le egy koszovói klinikán.

Illegális szervkereskedelemmel összefüggésben emelt vádat egy török és egy izraeli állampolgár ellen az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) ügyésze.

Irina Gudeljevic, a misszió szóvivője hétfőn közölte, hogy a török Yusuf Sonmezt és az izraeli Mose Harelt emberkereskedelemmel, szervezett bűnözéssel és törvénytelen orvosi tevékenységgel vádolják.

A vád szerint Harel kapcsolatba lépett veseátültetésre váró emberekkel, és a pristinai Medicus klinikára hozott szegény országokból való szervdonorokat. A műtéteket feltehetően a Koszovóban “török Frankensteinként” emlegetett Yusuf Sonmez végezte. A két férfi szökésben van, az Interpol körözi őket.

Korábban ugyanebben az ügyben az EULEX-ügyészség hét koszovóit is megvádolt, köztük a klinika vezetőjét, Lufti Dervishi neves urológust, illetve az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselőjét is.

Az ügy azt követően került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe.

A nyomozás során kiderült, hogy a donoroknak 20 ezer dollárt ígértek a veséjükért, a betegeknek pedig 80-100 ezer eurót kellett fizetniük. Az áldozatokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták.

Az EULEX márciusban, néhány héttel az után erősítette meg az első vádemeléseket, hogy az Európa Tanács elfogadta Dick Marty svájci szenátor jelentését, amely szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori gerillahadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét. Ezt a tevékenységet állítólag a szerb fegyveres erőkkel vívott 1998-1999-es fegyveres konfliktus alatt és után végezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik