Nagyvilág

Okostelefonokkal erednek az utcai harcosok nyomába

A londoni kormány arra kéri a lakosokat, segítsenek megtalálni a tavaly nyári zavargások főszereplőit.

Csaknem háromezer képet tett fel a brit rendőrség kedden egy okostelefon-alkalmazásra. A fotók a köztéri kamerák felvételei alapján készültek, és azokat ábrázolják, akik kirakatokat törtek be, járókelőket és rendőröket támadtak meg 2011 nyarán a brit fővárosban.

A nyomozók arra kérték az embereket, hogy küldjék el azoknak a nevét és címét, akiket felismernek a fényképeken. Az adatbázis folyamatosan frissül majd.

A jogvédő szervezetek egyébként időről időre hevesen bírálják a térfigyelő kamerák kiterjedt használatát Nagy-Britanniában. Becslések szerint csaknem kétmillió berendezés működik az országban. Többségük magánterületen, magáncégek kezelésében üzemel.

Tavaly egyébként rengeteg kritika érte a brit rendőrséget, hogy erőtlenül reagált az augusztus elején fellángoló erőszakra. Sokaknak úgy tűnt, hogy a rendfenntartók kerülik az összeütközést a rendzavarókkal.

Az erőszakos cselekmények – amelyek azután törtek ki, hogy a járőrök lelőttek Londonban egy 29 éves férfit – öt ember halálát okozták, és sokmillió fontos kárt okoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik