Nagyvilág

Az okostelefonoktól félnek a korrupt orosz politikusok

A telefonkamerákkal leleplezett eseteket az internet nyilvánossága miatt már nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Amikor egy orosz kisváros polgármestere több millió forintnyi összeggel, és fenyegetésekkel akarta megvenni egy veteránszervezet tagjainak szavazatát, még nem gondolta, hogy ebből neki bármi baja is lehetne. A választási szabályok ilyen megszegése amúgy is megszokottnak számít Oroszországban, és az elkövetők legtöbbször büntetlenül megúszták az eseteket – legalábbis eddig.

A kamerával és mikrofonokkal ellátott okostelefonok elterjedésével azonban ez megváltozott – írta a New York Times. Ezt tanúsíthatja D. V. Agasin polgármester is, akinek fenyegetőzését valaki egy telefonnal felvette, majd feltette a YouTube-ra, ahonnan kiindulva a felvétel bejárta a világhálót, olyan felzúdulást váltva ki, amelyet már nem lehetett csak úgy elkendőzni. Agasint múlt héten egy bíróság bűnösnek találta a választási szabályok megsértésében, és pénzbírságot szabott ki rá.

Ellenfelei persze komolyabb büntetést követeltek. Esete viszont rávilágított egy új jelenségre: az okostelefonnal felszerelkezett állampolgárok és az internetes közösségből érkező támadások nyomásgyakorló szerepére A hatóságok a korábbi elnéző gyakorlattal ellentétben egyre inkább arra kényszerülnek, hogy fellépjenek a piszkos eszközöket használó politikusokkal szemben. Még a kormánypárt Egységes Oroszország esetében is. Agasin is Vlagyimir Putyin pártjának akartak szavazatokat szerezni.

Az utóbbi évben megnőtt a visszaéléseket leleplező videók száma – mondta el a Times-nak Grigorij Melkonyanc, a Golosz választásokat megfigyelő független szervezet igazgatóhelyettese. A szervezet egy honlapot működtet, amelyen az oroszok benyújthatják panaszaikat. Eddig nagyjából kétezer felvétel gyűlt össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik