Tech

Megnyomorít az okostelefon?

Brit tudósok szerint természetellenes tartásra kényszerítenek bennünket az új generációs eszközök. Mi lesz így velünk?

Az okostelefonok és táblagépek használói közül egyre több embernél jelentkeznek olyan nyak- és kézbántalmak, amelyeket ezen testrészek természetellenes tartása és használata okoz – állapították meg brit egészségügyi szakértők.

Fizikoterápiás szakemberek szerint a kézben tartott high-tech készülékeket olyan nyaktartás mellett kezelik tulajdonosaik, amely hosszabb távon fájdalommal, sőt elváltozásokkal jár, az apró eszközökön való tevékenység pedig elsősorban a hüvelykujjat terheli. “Volt olyan páciensem, akinek hüvelykujjában úgy begyulladt az ín okostelefonja használatától, hogy hetekig nem tudta használni a kezét a fájdalom miatt” – idézte fel Tim Hutchful, a British Chiropractic Association munkatársa.

Ideális állapotban a fejünket függőleges tartással támasztja alá a nyakunk, így a súly egyenletesen oszlik szét a vállon és a gerincoszlopon. Amikor azonban a nyakunkat folyamatosan előrehajlítva tartjuk, hogy lássuk a képernyőt, akkor fejünket – szokatlan helyzete miatt – akár négyszeres súlyúnak is érezhetjük, ami az egész testet megterheli.

Felmérések szerint az ilyen jellegű, ismétlődő túlterhelés okozta nyakbántalom Nagy-Britanniában már minden ötvenedik dolgozót érint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik