Nagyvilág

Nem hagynák büntetlenül a török gép lelövését

repulogep(210x140)(1).jpg (repülőgép)
repulogep(210x140)(1).jpg (repülőgép)

Törökország a nemzetközi joggal összhangban kíván eljárni, és nem akar háborúba lépni senkivel sem azután, hogy egy vadászgépét Szíria a múlt héten lelőtte.

Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes hétfőn a kormány hétórás ülése után tartott sajtóértekezletén “ellenséges cselekedetnek” nevezte a gép lelövését, de leszögezte: “bármit is kell tenni, azt a nemzetközi jog keretén belül fogjuk megtenni”.

“Nem akarunk senkivel sem háborúzni. Nincs ilyen szándékunk” – hangsúlyozta Arinc, rámutatva ugyanakkor, hogy az F-4 Phanton típusú gép lelövése “nem marad büntetlen”.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor közölte: Törökország nyomást fog gyakorolni a NATO-ra, hogy a támadást az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkének alapján értelmezze. Az 5. cikk értelmében egy NATO-tagállam elleni támadást az összes tagállam elleni támadásként kell tekinteni.

Bülent Arinc kijelentette: Szíria “szándékosan” lőtte le az F-4 Phantom gépet rakétával, nem pedig légvédelmi ágyúval, mint ahogyan azt Damaszkusz állítja.

“Semmi kétség, a szíriaiak szándékosan célozták meg a repülőgépünket a nemzetközi légtérben. A rendelkezésünkre álló adatok szerint a gépünket lézervezérlésű vagy hőkövető rakétával lőtték le” – fogalmazott.

Bülent Arinc azt is mondta, hogy a szíriai hadsereg egy második török gépre – egy CASA típusú kutató és mentő repülőgépre – is rálőtt, amely az F-4-es felderítőgép után kutatott, de a második gépet nem érte találat.

Az F-–4 Phantom II két hajtóműves, kétüléses, szuperszonikus elfogó vadász és vadászbombázó repülőgép, melyet az Egyesült Államokban a McDonnell Douglas fejlesztett ki eredetileg az amerikai haditengerészet részére az 1950-es években. Alkalmazzák csapásmérő és felderítő feladatokra is, 8400 kilogrammnyi fegyver hordozására alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik