Nagyvilág

Másik török katonai gépet is le akart lőni Szíria

Célba vette egy szíriai légvédelmi rakéta a török légierő egyik felderítő gépét, amely a Damaszkusz által lelőtt török vadászgép keresésére indult – közölték diplomáciai források. Közben Szíria továbbra is azt állítja, hogy jogosan lőtték le az F4-es harci gépet, és „jószomszédi viszonyban” akar maradni Törökországgal.

Volt egy másik légi incidens is Szíria ésTörökország között a Földközi-tenger felett nem sokkal azt követően, hogy Szíria lelőtt egy F-4-es török harci repülőgépet – mondta el hétfőn egy európai diplomáciai forrás. A török hadsereg egy CN-235-ös típusú kutató és mentőrepülőgépét, amely éppen a pénteken lelőtt F-4-es két pilótájának felkutatására indított – Damaszkusszal egyeztetett – akcióban vett részt, célba vette egy szíriai légvédelmi rakéta – magyarázta az említett diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökségnek.

Nem tudni, hogy a kutató repülőgép az incidens pillanatában a szíriai parti tenger, tehát a partoktól számított 12 tengeri mérföldes (mintegy 22 kilométeres) sáv felett vagy pedig az azon kívül eső nemzetközi légtérben repült. A pénteken vagy szombaton történt második incidensről a török külügyminisztérium számolt be az európai uniós és NATO-tagállamok diplomatáival tartott vasárnapi ankarai konzultáción.

A szíriai légvédelem pénteken lelőtt egy kétüléses F-4 típusú török harci gépet, amely Ankara szerint fegyvertelen gyakorló repülésen haladt a nemzetközi légtérben nem sokkal az után, hogy rövid időre megsértette a szomszédos Szíria légterét. A lelőtt gép két pilótája eltűnt.

Dzsihád Makdeszi szíriai külügyi szóvivő hétfőn visszautasította a török illetékesek “hazugságait”, és azt hangoztatta, hogy “azonnal reagálnunk kellett, és még ha a gép szíriai lett volna is, le kellett volna lőnünk”. A szóvivő megismételte, hogy „török katonai repülőgép megsértette a szíriai légteret, a szíriai légvédelem reagált erre, és (a gép) Szíria területi vizeibe zuhant. Ami történt, az Szíria szuverenitásának nyílt megsértése volt”. Az incidens ellenére Szíria tartja magát a “jószomszédi viszonyhoz” Törökországgal – tette hozzá.

Közben több uniós ország külügyminisztere elfogadhatatlannak minősítettea török katonai repülőgép lelövését. Laurent Fabius, a francia diplomácia irányítója jelezte, hogy az EU-külügyminiszterek nagyon kemény hangvételű állásfoglalásra készülnek az ügyben.

Az incidens nyomán a NATO-tag Törökország a szervezet rendkívüli tanácsülésének összehívását kérte. Az Észak-atlanti Tanács kedden ül össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik