Nagyvilág

Baj lehet a török vadászgép lelövéséből

A török államfő szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Szíria lelőtt egy török vadászgépet, ezért Törökország az incidens nyomán minden szükséges intézkedést meg fog hozni - jelentette szombaton a török média.

A török légierő F4-Phantom típusú vadászgépe péntek délben tűnt el a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra, 15 kilométerre Latakia szíriai kikötővárostól. Nem tudni, hogy milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült.

“Nem lehet fátylat borítani egy ilyen ügyre, minden szükséges intézkedést meg fogunk hozni” – kommentálta a történteket Abdullah Gül török államfő. Arra nem tért ki, hogy pontosan mit ért ez alatt. Gül a Törökország középső részében fekvő Kayseriben tett látogatása során nyilatkozott a sajtónak.

Gül rutinszerűnek nevezte, hogy a nagy sebességgel repülő vadászgépek olykor rövid időre átlépik az országhatárokat, de ez véletlenszerű manőver, amelyet nem szabad rossz szándékúnak értelmezni. Azt vizsgálat fogja kideríteni, hogy a gépet nem a török légtérben lőtték-e le. Ankara telefonkapcsolatban áll Damaszkusszal. A kutatás a lelőtt gép és a két eltűnt pilóta után még folyik – tette hozzá a politikus.

Török médiajelentések szerint a török és a szíriai parti őrség közösen keresi a lelőtt gépet és a pilótákat. A kutatásban részt vesz a szíriai légierő és haditengerészet is.

Damaszkusz beismerte, hogy a szíriai légierő lőtte le a szíriai partoknál eltűnt török vadászgépet, amely a szíriai hadsereg szerint szíriai területi vizek fölött haladt.

Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti a Bassár el-Aszad elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket.

A két ország egymás szövetségese volt 2011 márciusáig, az Aszad elleni népfelkelés kirobbanásáig. Azóta Ankara a szíriai rezsim egyik legélesebb bírálója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik