Nagyvilág

A NATO elítélte, de nem támadja meg Szíriát

Török légierő (törökország, légierő, vadászgépek, )
Török légierő (törökország, légierő, vadászgépek, )

A török kormányfő azonban megfenyegette Szíriát a török vadászgép lelövése miatt. Hadseregük mostantól célpontnak tekinti a török határt megsértő szíriai katonákat.

“Megváltoztattuk a török fegyveres erők bevetési szabályait” – mondta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői előtt a parlamentben. “Bármilyen katonai elemet, amely Szíriafelől megközelíti a török határt, és biztonsági kockázatot vagy veszélyt jelent, fenyegetésnek fogunk tekinteni és katonai célpontként fogunk kezelni.”

Közben a NATO elítélte Szíriát a török katonai repülőgép múlt pénteki lelövése miatt, miután Ankara kezdeményezésére nagyköveti szintű ülést tartottak Brüsszelben. A megbeszélés után Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közölte az újságírókkal: a NATO elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elítéli Szíria cselekedetét. A főtitkár jelezte, hogy a NATO “nagy aggodalommal és szoros figyelemmel” kíséri a helyzet alakulását, de konkrét katonai intézkedések megtételéről nem tett bejelentést.

Rasmussen újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az ülést a NATO-t megalapító washingtoni szerződés negyedik cikkelye alapján tartották meg – ez a cikkely szól arról, hogy bármely tagállam konzultációt kezdeményezhet, ha támadás vagy fenyegetés éri -, ám az ötödik cikkely alkalmazására már nem tértek át, vagyis nem hoztak intézkedést annak alapján, hogy a NATO a szövetség egésze ellen intézett támadásnak tekinti, ha bármely tagját támadás éri.

Ankara szerint a gépet – amely tévedésből rövid időre valóban berepült a szíriai légtérbe – már a nyílt tenger, vagyis nemzetközi terület fölött lőtte le a szíriai légvédelem. Damaszkuszban ezt tagadják, valamint azt állítják, nem tudták, hogy török gépről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik