Nagyvilág

Izrael visszaszólt a magyar házelnöknek

kover-laszlo(210x140)(1).jpg (kövér lászló, )
kover-laszlo(210x140)(1).jpg (kövér lászló, )

A Knesszet szóvivője cáfolja Kövér László kabinetfőnökének reakcióját arra a hírre, hogy a magyar országgyűlés elnökét „nemkívánatos személynek" minősítették Jeruzsálemben.

A Knesszet szóvivője elmondta, hogy Reuven Rivlin, a Knesszet elnöke június 20-án írt levelet Kövér Lászlónak, amit hivatalosan eljuttattak a magyar félnek. Ebben az izraeli közjogi méltóság közölte, hogy a Nyirő-megemlékezésen való részvétele miatt visszavonta a magyar házelnöknek szóló meghívást a júliusi jeruzsálemi Wallenberg-konferenciára. Kövér László csak ezt követően, utólag jelezte, hogy mégsem ő, hanem Áder János köztársasági elnök utazik az izraeli fővárosba – írja az atv.hu.

„Budapestről egy nappal később, június 21-én kaptunk választ, amelyben arról értesítettek bennünket, hogy technikai okok miatt nem Kövér László házelnök, hanem a magyar államfő vesz részt a konferencián. A levélben nem reagáltak azokra a kifogásokra, amelyek miatt Reuven Rivlin visszavonta Kövér úr meghívását” – nyilatkozta a Knesszet szóvivője. Jotam Jatir ugyanakkor hozzátette: „rendkívül fontosnak” tartják Áder János köztársasági elnök izraeli látogatását.

Diplomáciai forrásokból az atv.hu úgy értesült, hogy a rendszerváltás, és a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele óta Kövér László az első olyan magyar közjogi méltóság, akinek a jelenlétét Izraelben egy hivatalos rendezvényen „nemkívánatosnak” minősítették.

Mint arról korábban beszámoltunk, az izraeli parlament, a Knesszet elnöke levélben értesítette Kövér Lászlót arról, hogy jelenléte „nemkívánatos” Jeruzsálemben a Wallenberg-emlékkonferencián. Jerusalem Post információi szerint Reuven Rivlin azt írta: „fölháborodással értesült arról a megdöbbentő hírről”, hogy Kövér részt vett Nyirő József „nácibarát író” emlékére szervezett rendezvényen.

A magyar házelnök kabinetfőnöke vasárnap azt mondta az MTI-nek: nem kapott arról értesítést, hogy visszavonták volna Kövér László Izraelbe szóló meghívását. Veress László hozzátette, okafogyottnak tartják a levelet, mert a magyar házelnök néhány nappal korábban jelezte, hogy szervezési okok miatt nem ő, hanem Áder János képviseli majd Magyarországot a jeruzsálemi rendezvényen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik