Belföld

Elie Wiesel: nem kielégítő Kövér válasza

elie wiesel (elie wiesel)
elie wiesel (elie wiesel)

Elie Wiesel nagyra értékeli Kövér László válaszlevelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Ezt a 168 Órának nyilatkozta a magyar származású Nobel-békedíjas amerikai író. A hetilap internetes oldalán pénteken megjelent cikk szerint Elie Wiesel elmondta azt is: kész nyilvánosságra hozni azt a levelet, amelyet a magyar Országgyűlés elnökétől kapott, ám az illem úgy kívánja, hogy előbb egyeztessen Kövér László irodájával.

Kapcsolódó cikkek

Elie Wiesel június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről, mivel megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Kövér László június 21-én küldte meg válaszlevelét, melynek nyilvánosságra hozatalát – tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét – a címzett belátására bízta.

Elie Wiesel a 168 Órának nyilatkozva annyit mondott: Kövér László hosszú és szívélyes hangú levelének lényegi részében azt kívánta bizonyítani, hogy Nyirő József nem volt sem fasiszta, sem antiszemita. Elie Wiesel kijelentette: nagyra értékeli Kövér László levelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Különösen az erősödő Horthy-kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást hiányolja.

Elie Wiesel a levélváltást hétfőn hozza nyilvánosságra, a 168 Óra pedig az interjú teljes szövegét jövő heti számában közli.

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke pénteken az MTI-nek megerősítette: hozzájárulnak Kövér László válaszlevelének nyilvánosságra hozatalához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik