Nagyvilág

Janukovics is megvádolta Timosenkót

Viktor Janukovics szerint az exkormányfőnek valóban köze volt ahhoz a 16 évvel ezelőtti politikai gyilkossághoz, amellyel nemrég megvádolták.

“Timosenko részvételével hajtották végre azokat a bűncselekményeket, amelyekkel kapcsolatosan nemrég indult bűnvádi eljárás. Ez nem titok a világ előtt, ez megtörtént. Scserbany meggyilkolása is. Volt rá indíték” – jelentette ki az ukrán államfő a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában.

A kijelentésre reagálva a Timosenko vezette Haza (Batykivscsina) párt azzal vádolta meg Janukovicsot, hogy diktátorként viselkedik, s gyakorlatilag előre kimondta az ítéletet. A Haza párt szerint ez az ukrán jogrend összeomlását jelzi.

Janukovics egy későbbi nyilatkozatában, amelyet az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott, már azt mondta, hogy csak bíróság mondhatja ki: bűnrészes volt-e Timosenko a gyilkosságban, vagy nem.

“Ha a bíróság bebizonyítja, hogy Timosenkónak köze volt Scserbany megöléséhez, amiről mostanában sokat ír a sajtó, akkor az ügy teljesen új fordulatot vesz. De ismétlem, ez a bíróság kizárólagos joga, nem másé” – idézte az ukrán hírügynökség az államfőt.

Jevhen Scserbany kelet-ukrajnai üzletembert, parlamenti képviselőt és feleségét 1996-ban ölte meg egy bérgyilkos a donyecki repülőtéren. Renat Kuzmin főügyész-helyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a gyilkosságban, egy tanúvallomás szerint a bérgyilkost Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki. Május 30-án Viktor Psonka ukrán főügyész viszont azt közölte, hogy Timosenkót tanúként fogják kihallgatni az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik