Nagyvilág

A kormányzó szociálliberális szövetség az élen Romániában

Marcius-15-Romania(210x140)(1).jpg (március 15., románia, )
Marcius-15-Romania(210x140)(1).jpg (március 15., románia, )

A kormányzó szociálliberálisok vitték a pálmát az exit poll szerint a romániai önkormányzati választásokon.

A kormányzó szociálliberális szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a romániai egyfordulós önkormányzati választásokon a szavazóhelységek zárásakor, helyi idő szerint 21 órakor közzétett becslések (exit pollok) szerint.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett felmérek szerint Románia legtöbb nagyvárosában, közöttük Bukarest mind a hat kerületében az USL jelöltjei szeretek polgármesteri tisztséget.

Ugyancsak az USL támogatásával nyert magabiztosan, több mint 60 százalékkal újabb mandátumot Bukarest független főpolgármestere, Sorin Oprescu.

Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke az első becslések közzététele után azt mondta: az általa vezetett kormány a vasárnap lezajlott önkormányzati választásokon kapta meg az első választói felhatalmazást az ország vezetésére. Az új román kormány ugyanis nem választásokon, hanem a Demokrata Liberális Párt (PDL) körül szerveződött jobbközép kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány parlamenti megszavazása nyomán vette át május elején az ország irányítását.

Temesváron várhatóan az USL jelöltje, Nicolae Robu lesz a polgármester, aki a voksok több mint felét kapta meg. Jászvásáron (Iasi) harmadik alkalommal kap polgármesteri mandátumot az USL jelöltje, Gheorghe Nichita. Nem kizárt, hogy Kolozsváron is az USL veszi át a város irányítását a PDL-től, de itt a különböző exit pollok szorosabb eredményt jósolnak az USL-s Marius Nicoara és ellenfele, Emil Boc, a PDL elnöke között.

Az első becslések szerint Marosvásárhely az egyedüli nagyváros, amelyben a PDL megőrzi a polgármesteri széket: a GeoPol közvélemény-kutató intézet exit pollja szerint Dorin Florea jelenlegi polgármester több mint 50 százalékos támogatottsággal nyerhet az RMDSZ-es Frunda György előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik