Nagyvilág

Lehet magyar összefogás Kolozsváron

Két magyar párt összefogna Kolozsváron, hogy egymást erősítsék a romániai helyhatósági választáson. Marosvásárhelyen viszont esélytelen a polgármesteri szék megszerzése, ha nem kötnek szövetséget.

Kész a magyar-magyar összefogásra a június 10-ei romániai helyhatósági választásokon az RMDSZ és az EMNP Kolozsváron, az MPP még nem ült tárgyalóasztalhoz ez ügyben egyik alakulattal sem – írja az erdélyi Krónika. Az elmúlt választásokon az MPP nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, de a mintegy másfél százalékos eredménye miatt az RMDSZ kettővel kevesebb megyei önkormányzati képviselői mandátumot nyert.

A Krónika beszámolója szerint Marosvásárhelyen viszont kérdésessé válhat Vass Levente marosvásárhelyi polgármesterjelölt néppárti támogatása. Az EMNP ugyanis a hét végén ismételten nyomatékosítani kívánta, hogy csakis abban az esetben állnak az egyébként általuk javasolt orvos-politikus mellé, ha az RMDSZ választási koalíciót köt velük, és közös jelöltként tünteti fel Vasst. A pénteken tartott kétoldalú tárgyalások során azonban az RMDSZ képviselői ismét elutasították a néppárti javaslatot. Székely István, a szövetség főtitkárhelyettese egyébként a felmérések tükrében azt mondja: „Marosvásárhely elveszett!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik