Nagyvilág

Mészárlást terveztek egy dán lap szerkesztőségében

Jyllands-Posten (jyllands-posten, )
Jyllands-Posten (jyllands-posten, )

Terrorizmus vádjával ítéltek el négy muzulmán férfit Dániában. A Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt akarták vérengzést rendezni egy dán lap szerkesztőségében.

A négy férfit 2010 decemberében tartóztatták le a dán hatóságok pár órával azelőtt, hogy elindultak volna a Jyllands-Posten című lap szerkesztőségébe. A Svédországban élő elítéltek fegyveres támadást akartak intézni a lap ellen, majd a túszul ejtett dolgozók kivégzését tervezték. Az ügyészség szerint az volt a céljuk, hogy minél több embert öljenek meg.

A dán bíróság a terrorizmus miatt elítélt négy férfit 12 évig tartó börtönbüntetésre ítélte a tervezett mészárlás miatt. A vádlottak tagadták a terrorizmus vádját. Az elítéltek közül hárman svéd állampolgárok, negyedik társuk pedig tunéziai. A svéd és a dán hatóságok letartóztatásuk előtt már több hónapja figyelték őket.

A négy muzulmán a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt akart támadást intézni a szerkesztőség ellen. A dán lapban 2005-ben megjelent rajzok miatt több tüntetés volt az iszlám országokban, és a lapot, valamint a karikatúrák rajzolóját is halálos fenyegetések érték.

Tavaly tíz évig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy szomáliai férfit, aki baltával támadt a karikaturistára annak otthonában, egy csecsen férfit pedig 12 évre ítéltek, mert levélbombát akart küldeni a szerkesztőségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik