Nagyvilág

Visszatérnek a Mohamed-karikatúrák

Egy szeptember végén debütáló kötetben lesznek ismét láthatóak a 2006-ban hatalmas tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák.

Visszatérnek a négy évvel ezelőtt nagy tiltakozásokat kiváltó Mohamed-karikatúrák – tudta meg a CNN televízió. A vitatott rajzokat publikáló dán Jyllands-Posten napilap forrásai elmondták: a karikatúrák egy, a Flemming Rose kulturális szerkesztő által fémjelzett kötetben fognak ismét felbukkanni, melynek címe „A csend zsarnoksága” lesz. A szerkesztőt eddig nem sikerült elérni az ügy kapcsán. A dán lap forrásai szóltak arról is, hogy a kötet várhatóan szeptember 30-ám kerül majd a boltok polcaira.

A Mohamed prófétát ábrázoló rajzok 2006 decemberében járták be a világsajtót, globális tiltakozást váltva ki a muzulmán vallású társadalmakból. Az egyik karikatúrán Mohamed egy olyan turbánt visel, amelyik bombaként van feltüntetve.

A tiltakozók istenkéromlásként értékelték a rajzokat, míg a másik oldalon a sajtó függetlenségével és a szólás szabadságával érvelve védték a publikált rajzokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik