Nagyvilág

Észak-koreai rakéták szegeződnek déli újságírókra

észak-korea (észak-korea)
észak-korea (észak-korea)

Több dél-koreai médium szöuli irodájának felrobbantásával fenyegetőzött hétfőn az észak-koreai hadsereg, őket téve felelőssé egy gyermekfesztivál bírálatáért.

A hadsereg vezérkara a KNCA hivatalos phenjani hírügynökség által ismertetett közleményében hangsúlyozta, hogy a rakétaegységek és más erők meghatározták az érintett médiumok szöuli irodáinak koordinátáit. A közlemény a célpontok között említi a Csoszun Ilbo és a Jungang Ilbo című napilapokat, a Dong-a Ilbo című napilap által működtetett televíziós csatornát, valamint a KBS, CBS, MBC és az SBS televíziókat. Az észak-koreai hadsereg a felelősök között említette Ri Mjong Bak dél-koreai köztársasági elnököt is.

A vád szerint a dél-koreai sajtó “sárral dobálta meg” az észak-koreai Koreai Gyermekek Szövetsége 66. évfordulója alkalmából Phenjanban 20 ezer gyermek részvételével tartott rendezvényt. A KNCA szerint a gyermekek hűséget fogadtak az új vezetőnek, Kim Dzsong Unnak.

Ju Vu Ik dél-koreai országegyesítési miniszter abszurdnak nevezte a phenjani fenyegetést és felszólította Észak-Koreát, “azonnal szüntesse be” azt.

2012 eleje óta Phenjan mind durvább hangnemű kirohanásaiban többször is “szent háborúval” fenyegette meg Szöult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik