Nagyvilág

Újabb fontos tisztségeket kaphat Észak-Korea vezetője

Az ifjú Kim pozícióinak megerősítésére ilyen kiemelkedően fontos címekkel a hatalmi harc megelőzése érdekében van szükség.

Észak-Koreában rendkívüli parlamenti ülésszak és pártkongresszus lesz áprilisban, és valószínűleg új, fontos tisztségekkel erősítik meg az ország új vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a pozícióját – közölték egy phenjani bejelentésre hivatkozva szombaton dél-koreai források.

A szakértők szerint a fiatal, húszas évei végén járó Kim megkaphatja az ország két legfontosabb tisztségét: a Koreai Munkapárt főtitkári posztját és a nemzetvédelmi bizottság elnöki megbízatását. Ez utóbbit ideiglenes jelleggel már tavaly december végén elnyerte, de szükség van arra, hogy a kinevezést hivatalosan is megerősítse a Legfelsőbb Népi Gyűlés, amely április 13-án fog összeülni.

A pártkongresszust szintén a következő hónap közepére hirdették meg. Az idei április azért fontos Észak-Koreában, mert akkor jön el az országalapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulója. Az ifjú Kim pozícióinak megerősítésére ilyen kiemelkedően fontos címekkel a hatalmi harc megelőzése érdekében van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik