Nagyvilág

Bérgyilkosság miatt hallgatják ki a volt ukrán kormányfőt

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt tanúként fogják kihallgatni egy befolyásos üzletember ellen elkövetett bérgyilkossággal kapcsolatban. Tavaly bűnrészességről beszélt az ukrán főügyész helyettese.

“Jelenleg Timosenko jogállása a vizsgálatban tanú. Tovább folyik a nyomozás, hogy felderítsük, ki rendelte meg ezt a súlyos bűncselekményt” – mondta szerdán Viktor Psonka, ukrán főügyész. Renat Kuzmin főügyész-helyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a Jevhen Scserbany befolyásos üzletembert ellen 1996-ban elkövetett merényletben.

A főügyész-helyettes szerint a csalásért és pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönben ülő Lazarenko ügyének vizsgálatában egy Amerikában kihallgatott tanú azt vallotta, hogy Scserbany gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki.

A befolyásos üzletembert egy bérgyilkos ölte meg a donyecki repülőtéren. Meggyilkolását több más merénylet követte Donyeckben, robbanás történt például a Sahtar Doneck futballcsapat stadionjában. A támadásban meghalt a klub tulajdonosa, és átrendeződtek a politikai és üzleti összefonódások az acélipar és szénbányászat fellegvárának számító kelet-ukrajnai megyében. Abban az időben Timosenko és Janukovics is jelentős játékos volt a megyében, ahol vagyonok születtek és folytak el különböző kétes ügyletekben, a privatizációtól a védelmi pénzek szedéséig és rablásokig.

Psonka szerdán közölte: Scserbany fiának, Ruszlannak a tanúvallomása révén újabb bizonyítékok kerültek elő. Scserbany fia 19 éves volt a merénylet idején, és egy autó mögé bújva élte túl a gyilkos támadást. Nemrégiben azt állította, hogy bizonyítéka van Timosenko bűnrészességére.

Timosenko egyike volt a 2004-es “narancsszínű forradalom” vezetőinek, akik Viktor Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót segítették az elnöki székbe, 2010-ben azonban Janukoviccsal szemben elveszítette az elnökválasztást. Timosenkót 2011 októberében ítélték hétévi börtönbüntetésre azzal a váddal, hogy 2009-ben kormányfőként, hivatali hatalmával visszaélve, Ukrajna számára előnytelen gázárszerződéseket kötött Oroszországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik