Nagyvilág

Izraeli kémnek néztek egy madarat

gyurgyalag (gyurgyalag, )
gyurgyalag (gyurgyalag, )

Csak hosszas győzködés után fogadták el egy török falu lakói, hogy az Izrael feliratú gyűrűvel talált döglött gyurgyalag nem zsidó kém volt.

A vándormadár tetemére egy mezőn bukkantak egy Törökország délkeleti részén található falu lakói. A döglött állat azután vált gyanússá a szemükben, hogy a lábán észrevettek egy gyűrűt a zsidó állam nevével – jelentette a BBC. Ezután jól megvizsgálták a tetemet, majd miután megbizonyosodtak arról, hogy kémet találtak, értesítették a rendőrséget. A bizonyíték az állat csőrén lévő szokatlanul nagy nyílás volt. Szerintük azért volt akkora, mert a zsidó titkosszolgálatok egy kémkedésre szolgáló mikrocsipet ültettek a gyurgyalagba.

A helyi rendőrséget ezután már nagyon hosszú ideig kellett győzködniük a török hatóságoknak arról, hogy a vándormadár nem jelent veszélyt a török nemzet biztonságára – mondta el a török mezőgazdasági minisztérium egyik munkatársa a BBC-nek. A madarat a minisztérium szakértői vizsgálták meg, és még a terrorelhárítás is bekapcsolódott az ügybe. Végül ártalmatlannak találták a gyurgyalagot.

Ezután még azt is el kellett magyarázni a falusiaknak, hogy megszokott gyakorlatnak számít megjelölni a vándorló madarakat, így követve mozgásukat. Az izraeli kémnek nézett kismadáron egyébként akár a Magyarország szót is megtalálhatták volna. A gyurgyalag ugyanis nálunk is megtalálható, és pont a héten választották a 2013-as év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik