Nagyvilág

Élve zárták sporttáskába a brit kémet

Valószínűleg gyilkosság áldozata lett az a bizarr körülmények között elhunyt brit kém, akinek meztelen holttestét egy sporttáskába zárva találták meg.

Fiona Wilcox halottkém szerint az ügynököt valószínűsíthetően megfojtották vagy megmérgezték, s az is elképzelhető, hogy a férfi kollégái is érintettek voltak a bűncselekmény elkövetésében. Wilcox azt is elmondta, valószínűtlen, hogy a 31 éves férfi halálának pontos körülményeire valaha is fény derüljön.

Gareth Williams meztelen, már oszlásnak indult holttestét 2010 augusztusában találták meg londoni lakásának fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams a kormány lehallgatással foglalkozó, úgynevezett kommunikációs ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, de egy idő után áthelyezték az MI6 külföldi hírszerző ügynökséghez. Az ügyben 21 hónapja folyik rendőrségi vizsgálat.

Patológus szakértők szerint elképzelhető, hogy mérgezés vagy fulladás végzett a férfival, de a halál okát nem lehet pontosan megállapítani, mivel a holttest a boncolás elvégzésének időpontjára oszlásnak indult. Williams “valószínűleg élve került a táskába, majd ezt követően nagyon rövid időn belül meghalt” – közölte a halottkém. Wilcox ugyanakkor kiemelte, “rendkívül valószínűtlen”, hogy Williams önmagát zárta volna be a sporttáskába. A műveletet két specialista több száz alkalommal próbálta utánozni, sikertelenül.

A Williamset zárkózott és idegenektől óvakodó emberként leíró tanúvallomások fényében a halottkém szerint a tettes vagy a férfi barátja volt, vagy pedig illetéktelenül hatolt be a kém lakásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik