Nagyvilág

CIA-nak kémkedő orosz alezredest ítéltek el

Egy orosz katonai bíróság 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélt hazaárulás miatt egy amerikaiaknak kémkedő katonai rakétamérnököt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleménye szerint Vlagyimir Nyesztyerec alezredes “elismerte bűnösségét abban, hogy díjazás ellenében államtitkot jelentő információkat adott át a legújabb generációs orosz hadászati rakétákról”. Az alezredest egy zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson találta bűnösnek hazaárulás vádjában egy katonai törvényszék – közölte az FSZB. A férfit megfosztották katonai rangjától és büntetését egy szigorított fegyházban kell letöltenie.

Nyectyerec azalatt adott át információkat a CIA-nek, amikor főmérnökként dolgozott a Pleszeck űrközpontban – közölte az FSZB. A szolgálat ennél több információt nem közölt az ügyről, így azt sem, hogy mikor és milyen körülmények között tartóztatták le.

Az Oroszország észak-nyugati részén található Pleszeck űrközpont egy katonai létesítmény, amelynek még a létezését sem ismerték el az 1980-as évek elejéig. A központot katonai célú űrrakéták indítására, valamint ballisztikus rakéták tesztelésére használják – írta a Russia Today (RT).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik