Nagyvilág

Bulgáriában is jön a dohánytilalom

Törvényben tiltotta be a parlament csütörtökön a dohányzást a zárt légterű nyilvános helyeken, hogy megkísérelje leszoktatni Európa egyik legtöbbet dohányzó országának lakosságát a füstölésről.

A június elsején életbe lépő tiltással az Európai Unió legszegényebb tagországának számító Bulgária is csatlakozik azon országok sorához, ahol a hatóságok már korábban megtiltották a füstölést a bárokban és éttermeknek.

Az új bolgár szabályok ezen kívül tiltják a dohányzást az óvodák és iskolák környékén, valamint a stadionokban sport- és kulturális rendezvények idején.

Bulgáriában a felnőtt lakosság több mint 40 százaléka hódol a dohányzás szenvedélyének.

Június elsejétől azonban a bolgár hatóságok ötszáz leváig (csaknem 80 ezer forintig) terjedő pénzbírságot róhatnak ki rájuk, ha nyilvános helyiségben füstölésen kapják őket, a visszaesőket pedig ennek kétszeresével büntethetik. A létesítmények üzemeltetőire az első esetben ötezer leváig (csaknem 800 ezer forintig) terjedő pénzbírságot szabhatnak ki azért, hogy eltűrték a füstölést, a tiltás sorozatos megsértését pedig tízezer leváig terjedő bírsággal büntetik majd.

Az egészségügyi szakértők és a nemdohányzók üdvözölték a lépést, egy felmérés szerint a bolgárok 56 százaléka mindazonáltal ellenzi a dohányzás teljes betiltását a zárt légterű nyilvános helyeken.

A bolgár szálloda- és étteremszövetség arra számít, hogy 18 ezer ember is elveszítheti állását, mert a dohányosok távolmaradása miatt visszaesik majd az éttermek és bárok forgalma. A gazdasági válság miatt amúgy is súlyos nehézségekkel küszködő kávéházak, bárok és éttermek hároméves haladékot kértek a tiltás bevezetésére, amelynek ellenzői az adóbevételek csökkenésével is riogatnak. Bulgáriában az idei első negyedévben az adóbevételek egy százaléka származott a cigarettákra kivetett adókból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik