Nagyvilág

Nyártól Bulgáriában is dohánytilalom

Szigorítják a dohányzást Bulgáriában is: a balkáni országban június 1-jétől nem lesz szabad rágyújtani nyilvános helyeken, így a bárokban és az éttermekben sem. A szigorításról szóló törvényt szerdán fogadta el a szófiai parlament.

Bulgáriában eddig dohányzásra elkülönített helyeket jelöltek ki a nyilvános helyeken, az étterem- és a bártulajdonosok most panaszkodnak, mert a levegőrendszerekre és a szeparáló falakra költött pénz – összesen 50 millió leva – nem térült még meg.

A bolgár kormány már többször is kísérletet tett arra, hogy teljesen betiltsa a dohányzást, de eddig ez elbukott, mindenekelőtt a turisztikai ágazat ellenállásán. A turizmusból élők a veszteségekre hivatkoztak és rámutattak, épp gazdasági válság van az országban.

Bojko Boriszov kormányfő – maga is erős dohányos – ezúttal azonban eltökélt akar maradni és nem szentel figyelmet a tiltás elhalasztását szorgalmazó hangoknak.

A jövőben játszótereken és fedett nyilvános helyeken sem lesz szabad dohányozni. Ezzel egy időben az energiaitalok reklámozását és fiataloknak történő árusítását is megtiltják. A június 1-jei nap jelképes üzenetet hordoz: ez a gyerekek napja Bulgáriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik