Belföld

Megfigyelik a dohányzó tiniket

cigi-gyerek (dohányzás, tini, )
cigi-gyerek (dohányzás, tini, )

Iskolákban mérik fel a fiatalok dohányzási szokásait. A kutatásban 160 intézmény, illetve 4400 gyerek vesz részt. A szakemberek azt remélik, rövid időn belül "radikálisan" javulni fognak a magyarországi dohányzási statisztikák.

Ismét felmérik a magyar fiatalok dohányzási szokásait – jelentette be Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója. A vizsgálatot május 4. és 24. között végzik, eredményei júliusban várhatók. Az 1998-ban útjára indított Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés célja, hogy információt gyűjtsön a fiatalok dohányzási szokásairól.

Magyarországon 2003-ban és 2008-ban már végeztek hasonló felmérést. Ezek összehasonlítása azt mutatta, hogy több tekintetben javult ugyan a helyzet, de a népegészségügyi mutatók továbbra is kedvezőtlenül alakultak.

A dohányzást kipróbálók aránya 66 százalékról 58 százalékra, a jelenleg dohányzók aránya pedig 28 százalékról 23 százalékra csökkent a 2003-as adatokhoz képest. Ugyancsak visszaesett az otthonukban passzív dohányzásnak kitett fiatalok száma, 84-ről 43 százalékra, azaz csaknem a felére redukálódott. A kutatásból az is kiderült, hogy a 18 éven aluliak több mint fele – 52 százaléka – továbbra is gond nélkül hozzájut a cigarettához, fiatal koruk ellenére kiszolgálják őket a boltokban.

Az OEFI főigazgatója azt mondta: a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, a különböző uniós forrásokból indított, leszokást segítő programok, valamint az óvodai és iskolai egészségfejlesztési programok együttes hatásától a magyarországi dohányzási statisztikák “radikális” javulását várja.

Tisztább lett a levegő

Jelentősen javult a zárt közösségi helyek levegő minősége a dohányzást tiltó rendelkezések után – számolt be a legfrissebb vizsgálat eredményéről szintén sajtótájékoztatón Beregszászi Tímea, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője.

Budapest különböző típusú vendéglátó-ipari egységeiben a jogszabály életbe lépése előtt, illetve azt követően mérték a szállópor-tartalom dohányfüstrészecskéinek mennyiségét. Mint mondta: az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a tiltás hatására a beltéri légszennyezettségben jelentős lehet a javulás.

A WHO elégedett
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagy előrelépésnek tekintette a magyarországi szabályozás szigorítását – mondta Pusztai Zsófia, a szervezet magyarországi irodájának vezetője. Mint megjegyezte: bár a WHO jellemzően ajánlásokat fogalmaz meg, dohányzás-ellenőrzési keretegyezménye kötelező érvényű dokumentum. Ehhez kapcsolódóan megállapodás született, mely szerint a WHO és Magyarország mindenkori, egészségügyért felelős minisztere a dohányzás visszaszorításának érdekében kétéves programokat dolgoz ki.


Kevesebbet szívnak a dohányosok

Csaknem negyedére esett vissza a szigorított dohányzási szabályokat megszegők aránya április eleje óta, a bírságolásra vonatkozó türelmi idő lejárta után – derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felméréséből.

Míg a 2012. január 2. és március 31. közötti ezer ellenőrzés során átlagosan 53 szabálytalanságra hívták fel a figyelmet a közegészségügyi felügyelők, addig áprilisban már csak 14 kifogás jutott ugyanennyi vizsgálatra. A jogsértések miatt várhatóan 3,7 millió forint bírságot szabnak ki a hatóságok.

A legtöbb szabálytalanságot a közterületeken, így például megállókban és pályaudvarokon tapasztalták. Emellett az átlagosnál több volt a probléma a szállodákban, valamint a szórakozóhelyeken és vendéglátó-ipari egységekben is. Ugyanakkor a büntetés-végrehajtási intézményekben, az egészségügyi szolgáltatóknál és a pszichiátriai intézetekben gyakorlatilag nem találtak szabálytalanságot a felügyelők – hangsúlyozták.

Tizennyolc percenként öl a cigaretta

A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek pedig “90 százaléka a dohányzás számlájára írandó”. Hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében – hívta fel a figyelmet korábban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek – tette hozzá Szócska.

Kemény Dénessel és mellbedobással kampányolnak

Az egészségügyi államtitkárság tavaly decemberben indította el hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát a nemdohányzók védelmében. A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok, Kemény Dénes főszereplésével figyelemfelkeltő rövidfilm, matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Áprilistól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik